Coronahobby

Gijsbert (80) maakt keyboardfilmpjes: 'Begonnen door Orgel Joke'

27 oktober 2020 13:54 Aangepast: 27 oktober 2020 14:03
Gijsbert plaatst elke week een nieuw liedje Beeld © Gijsbert van den Heuvel

Orgel Joke is tijdens de coronacrisis een heus begrip geworden. Met haar filmpjes op Instagram heeft ze veel harten weten te veroveren. Maar ze heeft er nu een concurrent bij: de 80-jarige Gijsbert van den Heuvel uit het Gelderse Ugchelen. Hij plaatst elke week een video waarin hij keyboard speelt.

Quickstep, rock 'n roll, wals, rumba en paso doble: Gijsbert draait er zijn hand niet voor om. Op zijn keyboard begeleidt hij al jaren een zangkoor met verstandelijk beperkten, maar dat kan sinds de coronacrisis niet meer. "Daarom leek het me leuk om zelf iets te gaan doen", vertelt hij aan EditieNL.

Inspiratiebron

Hij heeft zich laten inspireren door Orgel Joke. "Ik zag haar en dacht: dat moet ik ook kunnen. Daarom ben ik ook video's gaan maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orgelspeler Joke (70) gaat viral: 'Ik hoop dat ik mensen op kan vrolijken'

Op 28 juli plaatste hij met hulp van zijn kleinzoon zijn eerste filmpje op Facebook. Inmiddels staan er vijftien online. "Ik vind het schitterend om te doen. Elke week verschijnt er een nieuwe, meestal op vrijdag of zaterdag."

Uit zijn hoofd

Hij speelt alles uit zijn hoofd. "Ik heb op mijn tiende een keer pianoles gehad, maar ik had een hekel aan leren. Dus dat noten lezen werd niks. Daarom heb ik het mezelf maar aangeleerd. Ik luister een liedje een paar keer en dan kan ik het meestal wel naspelen. Als het eenmaal in mijn hoofd zit, gaat het er ook niet meer uit."

De ​tekst gaat verder onder de video.

Hij vindt het echter niet zo nodig om zo beroemd te worden als Joke. "Het is me niet om de fans te doen. Dan moet ik zeker op iedereen gaan antwoorden? Dat wordt wel erg druk. Ik reageer nu zelf met mijn mobiele telefoon op de mensen op Facebook. Soms zet ik er ook zo'n ding bij. Hoe heet dat ook alweer? Een smiley."

De reacties die hij nu krijgt vindt hij erg leuk. "Iedereen is positief. Ze zeggen dat ze het gezellig vinden en dat ik moet doorgaan. Mensen die ik niet ken willen zelfs vrienden met me worden. Nou, ze doen maar", lacht hij.

Uitleven

Zijn vrouw moest even aan zijn nieuwe hobby wennen. "Ze vond het in het begin niet zo nodig, maar inmiddels vindt ze het ook leuk. Dat maakt het voor mij ook weer leuker. We wonen in een vrijstaand huis dus ik kan dat ding lekker hard zetten. Ik leef me helemaal uit."

Voorlopig blijft Gijsbert dan ook doorgaan. "Ik wil sowieso de honderd liedjes halen. Misschien nog wel meer. Zolang ik het nog kan, blijf ik het doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore