Donkere dagen

Voorkom verblinding: 'Stel koplampen regelmatig opnieuw af'

27 oktober 2020 11:09 Aangepast: 27 oktober 2020 18:16
Wouter van Kuilenburg raadt aan om regelmatig je koplampen opnieuw af te stellen Beeld © EditieNL

Goed afgestelde koplampen zijn belangrijk, zeker nu het buiten steeds langer donker is. Dit weekend raakte er in Wilnis nog iemand van de weg omdat hij werd verblind door zijn tegenligger. Waar moet je op letten bij je eigen auto?

In het donker gebeuren meer ongelukken dan overdag. Vanaf de schemering neemt het aantal ongelukken toe. Het is dan ook van belang om te zorgen voor verlichting die goed is afgesteld.

Basisafstelling

Garagehouder Wouter van Kuilenburg benadrukt het belang van goed licht. "Je moet natuurlijk zien en gezien worden op de weg. Bij de jaarlijkse APK's kijken we altijd naar de basisafstelling van de koplampen", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verblind door felle koplampen? RDW wil daar een einde aan maken

Maar je doet er ook goed aan om er zelf mee aan de haal te gaan. "Bij alle auto's die gemaakt zijn na 2010 is het mogelijk om zelf de koplampen af te stellen", zegt Van Kuilenburg.

Volle auto

Dat is bijvoorbeeld belangrijk als je rijdt met een volgeladen auto. "Dan zakt de auto naar beneden. Je moet de koplampen daarop afstellen, anders schijn je de tegenligger in het gezicht." Dat geldt ook als je met een groep mensen in de auto zit (al mag dat op dit moment natuurlijk niet vanwege corona).

November gevaarlijkst

Augustus is met gemiddeld 258 ongelukken per dag de minst gevaarlijke maand per jaar op de weg. De gevaarlijkste is november, met 324 ongelukken per dag. Bron: Star, Smart Accident Traffic Reporting

Extra setje

Van Kuilenburg raadt zijn klanten ook altijd aan om een extra lampensetje in de auto te leggen. "Bij sommige automerken is het vrij makkelijk om de lampen zelf te vervangen. Maar dat is tegenwoordig niet altijd meer het geval. Soms kost het óns zelfs dertig minuten."

Steeds feller

Koplampen geven steeds feller licht, zo concludeert de ANWB in een rapport in 2019. Met de komst van nieuwe verlichtingstechnieken zoals led-verlichting en xenonlampen neemt het aantal klachten bij de ANWB over verblinding door koplampen toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANWB waarschuwt: koplampen worden steeds feller

Van xenonlampen zullen we binnenkort echter geen last meer hebben, weet autojournalist Wouter Karssen. "Dat is het het blauwe licht dat je vaak tegenkomt. Die lampen worden nu bijna allemaal vervangen door led- en laserlampen, dus dat irritante blauwe licht is over een tijdje verleden tijd", zegt hij tegen EditieNL.

Slimme koplampen

Koplampen worden tegenwoordig steeds slimmer, zegt hij. "Sommige kunnen tegenliggers herkennen. Groot licht verandert dan automatisch in dimlicht. En ze herkennen verkeersborden. Als je die nadert wordt het licht gedimd, zodat de bestuurder niet wordt verblind."

Ook er zijn koplampen die 'meebewegen' met de navigator. "Die bereiden je bocht naar rechts dan bijvoorbeeld al voor door die kant te belichten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore