Podcast

Wie vermoordde Marja Nijholt? Burgercollectief wil moordzaak oplossen

26 oktober 2020 15:57 Aangepast: 28 oktober 2020 13:01
Marja Nijholt Beeld © Politie.nl

Wie heeft de 48-jarige Marja Nijholt vermoord? Op die vraag probeert een groep burgers antwoord te krijgen. De vrouw werd in 2013 dood gevonden in een voortuin in Oss. Maar zeven jaar later is er nog steeds geen dader opgepakt. Een onderzoekscollectief van burgers – Bureau Dupin genaamd – gaat de politie nu helpen de zaak op te lossen.

Op nieuwjaarsdag 2013 werd de Enschedese Marja gevonden in een voortuin in Oss. Ze kwam waarschijnlijk door messteken om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste spannende teaser van film rondom Deventer Moordzaak

De politie heeft informatie uit het dossier gedeeld met Bureau Dupin. Dat werd opgericht door oud-politieagent Peter de Kock. De Kock en zijn collega-onderzoekers hebben onder andere van de politie telefoonnummers gekregen van de nabestaanden.

"De politie heeft de nabestaanden eerst gebeld om te vragen of ze ervoor open stonden. Bijna allemaal wilden ze meewerken", zegt hij tegen EditieNL. "Bij de meeste nabestaanden zijn we op bezoek geweest en we beginnen nu met ons onderzoek."

Fiets

Er zitten aan het onderzoek naar de moord op Marja Nijholt nog een hoop losse eindjes waar de groep mee aan de slag kan. "De politie weet bijvoorbeeld niet waar de fiets van Marja is, daar kunnen we bij helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze oud-rechercheur leidde zoektocht naar Tanja Groen: 'Ze verdween in het niets'

Bureau Dupin werkt samen met de politie Oost-Brabant en justitie. "Als politie willen we altijd proberen de opsporingsmethodes te verbeteren. We willen meer samenwerking creëren met de burgers", zegt Stan Duijf van de politie. "In het verleden beschouwden we het onderzoek en de opsporing als iets van ons. Daar proberen we nu een andere weg in te vinden."

Openbaar ministerie

Wel benadrukt Duijf dat het niet de bedoeling is dat de burgers voor eigen rechter gaan spelen. "Ze moeten zich houden aan de afspraken die we maken. Het burgerinitiatief gebruikt bronnen van ons. Afhankelijk van de vragen die ze stellen, kunnen wij ze informatie geven. Het Openbaar Ministerie is ook aangesloten bij dit initiatief en dat beslist uiteindelijk welke informatie gedeeld wordt."

Hier werd het lichaam gevonden Hier werd het lichaam gevonden

Volgens oud-recherchechef Sander Schaepman is het bijzonder dat deze groep mensen uit eigen initiatief de politie helpt. "Participatie van burgers is niet nieuw, maar dat deze groep zich aandient wél."

Schaepman is nieuwsgierig naar het onderzoek, maar wijst wel op een aantal risico's. "Het managen van zo'n burgercollectief is wel een ding. Iedereen is namelijk geïnteresseerd in politiewerk, ze zien op tv dat Baantjer in vijftig minuten een zaak oplost. Maar er moet echt voldoende bewijs zijn."

Team

De Kock (met K-o-c-k) heeft zelf bij de politie gewerkt en geeft les op de universiteit van Tilburg. Onderzoek doen is voor hem niet nieuw. Hij heeft een team om zich heen verzameld van vrienden en kennissen. "Er zitten bijvoorbeeld een tuinman, een theatermaker en een docent in. Iedereen doet het vrijwillig, zelfs de reiskosten betalen we zelf." Over de zoektocht naar de moordenaar maakt Bureau Dupin een podcast.

Peter de Kock Peter de Kock

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore