8 november

'Een klein boompje hier': Bob Ross-expositie in de Achterhoek

26 oktober 2020 15:12 Aangepast: 28 oktober 2020 08:54
Bob Ross schilderde jarenlang op tv Beeld © Bob Ross Inc

Wie heeft er niet ooit gefascineerd gestaard naar Bob Ross die op tv met zijn kwast karakteristieke natuurlandschappen tevoorschijn toverde? Binnenkort kun je zijn schilderijen ook in het echt bewonderen, want in Museum More in het Gelderse Gorssel opent op 8 november een tentoonstelling met zijn werk.

"Het zijn niet eens zozeer de veertig schilderijen van Bob Ross waar het ons om gaat", zegt artistiek directeur Ype Koopmans van Museum More tegen EditieNL. "Het gaat vooral om het fenomeen Bob Ross als cultureel icoon. Hij was een ontwapenend blije promotor van schildervreugde, die op een authentieke en laagdrempelige manier de angst voor kunst maken en -kijken bij mensen wegneemt."

Aandacht van kijker

Ross – die overleed in 1995 – wist volgens Koopmans precies hoe hij de kijker mee moest nemen. "Van alle Amerikaanse kunstenaars uit de laatste fase van de vorige eeuw was Bob Ross het meest Amerikaans en het meest televisiegeniek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitch start 'creatieve' sectie en 60.000 mensen streamen nu Bob Ross

"Wat hij uit de losse pols aan landschappen tevoorschijn toverde was voor de meeste gewone stervelingen te hoog gegrepen, maar hij gaf je het gevoel dat als je maar goed genoeg meekeek, je alle geheimen van het nat-in-nat schilderen bij hem kon ontdekken. De kracht van zijn programma's zat in zijn crispy hair, de relaxte stijl van communiceren en een blijmoedig geloof in ontgrenzing van kunst."

Breed publiek

Daarbij komt de belangstelling van het grote publiek voor Bob Ross. "Hij heeft nog altijd fans, waaronder opvallend veel jongeren en mensen voor wie het museum verder niet altijd zoveel te bieden heeft. We verwachten daarom dat deze tentoonstelling ook bezoekers trekt die normaal gesproken niet zo snel komen."

Waarde

Arno Verkade, directeur van veilinghuis Christie's, vermoedt dat het werk van Ross niet eens ontzettend waardevol is. "Objecten moeten daarvoor worden verkocht en gekocht worden door verzamelaars. Daar is bij de schilderijen van Bob Ross nauwelijks sprake van. Hij heeft nooit het pad bewandeld van galerijen, musea en tentoonstellingen. Hij schilderde voor het tv-programma. Dat was zijn werk. Ik denk dat hij het meer als een ambacht zag."

Verkade legt uit: "Een schilderij heeft an sich niet veel waarde. Het zijn vier latjes, doek en verf. De waarde ontstaat door het verhaal eromheen. De manier waarop Bob Ross schildert is niet heel bijzonder. Meer mensen kunnen dit."

Zeldzaam

Bovendien is zijn werk mogelijk te zeldzaam. "Uit het programma zijn misschien zo'n duizend werken voortgevloeid. Dat is niet genoeg om een grote markt op te bouwen. Dat zijn werk nu in een museum komt te hangen kan van invloed zijn, maar het lijkt mij sterk."

Toch kan het alsnog zijn dat zijn schilderijen in de toekomst waardevol worden. "Dat is Banksy ook gelukt zonder de hulp van tentoonstellingen en musea. Dus ik sluit het bij Bob Ross ook niet uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore