Opruimen

Kringloopwinkels puilen uit: 'Maak voordat je gaat winkelen een plan'

26 oktober 2020 12:21 Aangepast: 26 oktober 2020 14:40
Styliste Debby Puttiger Beeld © EditieNL

Sinds de coronacrisis is Nederland massaal aan het opruimen geslagen. Dat resulteert in files voor de milieustraat en uitpuilende kringloopwinkels. De grootste kringloopwinkel van het land, Rataplan, moet zelfs uitbreiden.

De branchevereniging voor kringloopbedrijven in Nederland ziet een enorme groei aan toestroom van spullen. Waar vorig jaar rond deze periode 4.983.000 kilo aan spullen werd gebracht is er dit jaar al 6.189.000 kilo gebracht. Een stijging van maar liefst 24 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eric (57) denkt kostbaar schilderij gevonden te hebben in kringloopwinkel

"Tijdens de eerste coronagolf hadden we files voor de kringloop", zegt Gert-Jan Dekker van kringloopwinkel Rataplan. "Ik denk dat het thuiswerken mensen meer laat nadenken over hun interieur en dat werkt twee kanten op. Mensen kopen andere spullen en brengen spullen weg naar de kringloopwinkels."

Er wordt niet alleen meer gebracht maar ook meer verkocht. Een graag geziene klant van de kringloop is interieurstylist Debby Puttiger. Waar voor de één de kringloopwinkel een grote verzameling van troep kan lijken, haalt zij de parels eruit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugsafval anoniem bij de milieustraat brengen? 'Een naïef plan'

"Maak voordat je naar de kringloop gaat een plan. Wil je bijvoorbeeld dat ene hoek hoekje met die dode planten opleuken? Ga dan breed op zoek naar iets voor in die hoek. Ga niet specifiek op zoek naar die ene specifieke blauwe vaas, want die vind je dan niet."

Rotan

"Bedenk in de winkel alvast waar je iets neer gaat zetten en kijk naar designdingen die nu in de winkel heel duur zijn maar in de kringloop juist goedkoop. Zoals rotanspulletjes nu."

Een gouden regel om te voorkomen dat je huis na een bezoek aan de kringloop weer uitpuilt is volgens haar: "Mooie glazen en servies koop ik eigenlijk altijd wel. Maar als ik thuiskom doe ik dan ook weer altijd wat weg. En waak ervoor dat je niet alleen maar thuiskomt met dingen die je uiteindelijk weer terugbrengt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore