Ga naar de inhoud
Eieren

Kippenboer Jop heeft het druk sinds corona: 'Iedereen wil een kip'

Kippenboer Jop Overgaauw Beeld © Eigen foto

Topdrukte voor kippenboer Jop Overgaauw uit het Groningse Tolbert. Sinds de coronacrisis in Nederland begon, is de vraag naar hobbykippen opeens veel groter. "We verkopen twee keer zoveel kippen als normaal." Er ontstond tijdelijk zelfs een tekort.

"We hebben zelf zo'n 45.000 legkippen en daarbij een winkel waar mensen hun eigen jonge kip kunnen kopen", vertelt Jop aan EditieNL. "Het is sinds maart, eigenlijk sinds de intelligente lockdown, veel drukker dan eerst. Er was over heel Nederland een tekort aan hobbykippen."

Meer tijd

De kippenboer verkocht dit jaar duizenden kippen meer dan anders. "In het begin waren er soms ook geen eieren in de supermarkt en wilden mensen door kippen te nemen hun eigen eieren krijgen", zegt Jop.

Landwinkels
Lees ook:
Landwinkels verkopen niet altijd lokaal product: 'Check je ei'

Ook hadden veel mensen volgens de kippenboer opeens meer tijd. "Dan wilden ze al jaren een kip, maar hadden ze nu ineens tijd om het hok af te maken, en waren ze meer thuis. Ook waren de scholen nog een tijd dicht en waren kippen vermaak voor de kinderen."

Legkippen

Legkippen zijn het meest populair. "Die willen de meeste mensen, want ze leggen veel eieren", aldus Jop. Naast legkippen zijn er ook krielkippen en sierkippen. "Sierkippen leggen wel eieren, maar wel minder. Die gaan soms ook mee naar shows. Krielkippen zijn kleinere kippen en handig als je een kleine tuin hebt."

De
Lees ook:
De mier is een populair huisdier: 'We hebben het extreem druk'

Hoewel je je goed moet verdiepen voor je kippen neemt, is het verder volgens de kippenboer niet zo ingewikkeld. "Als een kip maar een goed hok heeft en voldoende voer en water, heb je elke dag een vers eitje."

Kippen eten alles, dus dat is ook nog eens duurzaam. "Je hebt meteen geen keukenafval meer."

Kip op schoot

Het leuke aan kippen vindt Jop dat het zulke makke dieren zijn. "Ze begroeten je gewoon", zegt hij. "Veel kippen kunnen bij je op schoot zitten, of lopen soms zelfs in huis. En het is natuurlijk nuttig want je krijgt er ook een eitje van."

Het aanschaffen van een kip hoeft ook niet duur te zijn: "De goedkoopste kip heb je al vanaf elf euro. Die is twintig weken oud en begint al te leggen."