Ga naar de inhoud
Brood in de ban

Vrouwen eten minder vaak brood: 'Ik val veel sneller af'

Beeld © istock / EditieNL

Brood wordt populairder. Uit cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt namelijk dat we steeds meer brood eten. Toch geldt dat niet voor iedereen: vrouwen tussen de 30 en de 39 jaar eten nauwelijks nog brood. Hoe komt dat?

De 30-jarige Nance is zo'n vrouw die niets meer van brood wil weten. "Ik heb brood nooit echt lekker gevonden", vertelt ze aan EditieNL. "Vroeger moest ik wel brood eten van mijn ouders, maar dat ging er nooit goed in. Een normale boterham vind ik gewoon niet lekker."

Afvallen

Tegenwoordig eet ze dus geen brood meer. Dat komt vooral omdat ze wil afvallen. Door medicatie is ze aangekomen en die kilo's wil ze er graag af hebben. "Sinds augustus doe ik een koolhydraatarm dieet", zegt Nance. "Ik eet sindsdien ook geen brood meer. Zelfs geen afbakbroodjes, die ik wel lekker vind. Inmiddels ben ik acht kilo lichter."

We
Lees ook:
We geven veel meer uit bij groenteboer, slager en bakker

Nance denkt dat het door het weglaten van brood komt dat ze is afgevallen. "De kilo's vliegen eraf als ik geen brood eet. Mij lijkt afvallen met een koolhydraatarm dieet dus het beste."

Ze is niet de enige. Vooral veel vrouwen tussen de 30 en de 39 jaar laten brood liever staan. Uit het onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat 72 procent van die vrouwen liever voor een alternatief gaat.

Vrouwen in de leeftijdscategorie 30 - 39 jaar ontbijten veel minder met brood. Slechts 28 procent uit deze categorie zegt regelmatig met brood te ontbijten. 72 procent zegt dus liever een alternatief te eten.

Dit terwijl in de leeftijdscategorie daaronder, 20 tot 29 jaar, maar liefst 43 procent van de vrouwen met brood ontbijt. En van de vrouwen tussen de 40 en 49 jaar ontbijt 50 procent met brood.

Mannen eten bij het ontbijt vaker brood dan vrouwen.

Bron: Nederlands Bakkerij Centrum

Koolhydraten

Diëtiste Gesina Hammad-Waslander zegt dit in haar praktijk ook vaker terug te zien, vooral als vrouwen willen afvallen. "Het is het advies wat ik zelf ook geef: minder koolhydraten eten en minder brood. Het is heel succesvol om af te vallen", vertelt ze. Het is volgens haar een trend, deels omdat vrouwen er veel over lezen op social media. Ook speelt het mee dat sommige mensen slecht reageren op brood, en er volgens de diëtiste moe van worden als ze het gegeten hebben.

Hoewel het volgens haar een effectief dieet is, heeft het ook een keerzijde. "Zodra je wel koolhydraten gaat eten, dan kom je ook weer snel aan. Ik ben zelf ook niet van de strikte beperkingen: de meeste mensen die ik tegenkom houden echt van brood."

Crackers

Wat zijn dan alternatieven als je geen brood wil eten? "Koolhydraatarm brood, dat is wel heel anders qua smaak. Vrouwen nemen vaak crackers, of salades of soep. Als je voor crackers kiest, zorg dan wel voor beleg met eiwitten."

Bekijk hier de video

02:17