Coronaproof concert?

Feesten in een plastic bubbel: 'Je kan er maar tien minuten in'

24 oktober 2020 11:47
Beeld © EditieNL

Uit je dak gaan bij een concert zit er dankzij corona voorlopig niet in. De Amerikaanse rockband The Flaming Lips bedacht er iets op: ze gaven een concert waarbij het publiek in plastic bubbels zat. Is dit ook een oplossing voor concerten in Nederland?

Evenementenlocaties en concertzalen zijn hard op zoek naar mogelijkheden om toch nog iets te kunnen organiseren, maar door de coronamaatregelen gaat dat lastig.

"We zijn wel aan het kijken hoe we nog wel iets kunnen organiseren. Het zou fijn zijn als er weer wat mogelijk is, maar voor muziekevenementen wordt het heel beperkt", vertelt Linda de Boer van Evenementenhal Hardenberg. Het laatste grote feest van de evenementenlocatie was in januari. Wel is er een festival gehouden met een livestream, zodat mensen op afstand konden feesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online evenementen booming business: 'Geen zaal die uitverkocht kan raken'

In Amerika werd onlangs dus ook iets nieuws geprobeerd: de honderd aanwezigen bij het concert van The Flaming Lips zaten in een plastic bubbel. Zo'n bubbel is luchtdicht afgesloten en dat zou ervoor zorgen dat mensen weer veilig kunnen meezingen, schreeuwen en dansen.

De Boer vindt het leuk dat er veel van dit soort initiatieven worden bedacht, maar is hier toch wat sceptisch over. "Naar het toilet gaan is lastig, en ook het nuttigen van een drankje of wat eten in zo'n bal gaat denk ik moeilijk."

Maar hoe realistisch is het eigenlijk om een concert te bezoeken in zo'n plastic bubbel? "We houden een maximum van acht tot tien minuten in de bal aan", vertelt Henri Schröer van Aktiefun Harderberg, een bedrijf dat zulke ballen verhuurt. Zit je er langer in, dan kan de zuurstof opraken met misselijkheid of zelfs flauwvallen als gevolg.

Ongeschikt

Om langer in de bal te zitten, zou de lucht continu ververst moeten worden. Ook kan de bal na een tijdje wat zachter worden. "En je hebt hulp nodig om erin of eruit te komen, daarbij kom je ook binnen de anderhalve meter van elkaar. Het is leuk bedacht maar voor een concert lijkt het mij dus ongeschikt", zegt Schröer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore