Vuurwerk

Kun je een mondkapje reinigen in de magnetron? 'Echt niet doen'

23 oktober 2020 17:15 Aangepast: 23 oktober 2020 19:09
Erik Pels laat zien wat er van je mondkapje overblijft als je 'm in de magnetron doet Beeld © EditieNL

Je mondkapje desinfecteren in de magnetron, volgens arts-microbioloog Wim Ang werkt dat prima. Twee minuten op 600 watt en het mondmasker zou weer klaar zijn voor gebruik. Maar andere deskundigen spreken dat tegen.

Je mondkapje reinigen in de magnetron is natuurlijk een stuk sneller dan een wasbeurt in de wasmachine. Arts-microbioloog Wim Ang vertelde gisteren aan NH Nieuws dat virussen in de hitte doodgaan. Het mondkapje reinigen in de magnetron zou dus mogelijk zijn.

Water nodig

Toch spreekt Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, dat tegen. "Om het virus in de magnetron te deactiveren heb je water en hitte nodig. Warmte is er in de magnetron wel, maar die is droog. Er is geen water aanwezig", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je mondkapje in je broekzak? En is wassen op veertig graden voldoende?

Daardoor zal het mondkapje niet heet worden. "Je kan hem van tevoren wel nat maken, maar als je dat doet, waarom zou je 'm dan niet gewoon wassen?"

Metaal

Wegwerpmondkapjes in de magnetron stoppen is zelfs gevaarlijk, want daar zit vaak metaal in. Dat zorgt voor vuurwerk. "Die papieren kapjes moet je er echt niet in stoppen", zegt Erik Pels van Pels Brandpreventie tegen EditieNL. "In de magnetron vliegen de vonken ervan af."

In de video hieronder zie je wat er met verschillende soorten mondkapjes gebeurt als je ze in de magnetron doet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore