Woonplaatsguesser

Topografiespel van Wouter gaat viral: 'Simpel en verslavend'

23 oktober 2020 13:52 Aangepast: 23 oktober 2020 15:50
Wouter is verrast door het succes van zijn spel

Je zit in lockdown en zoekt een nieuwe bezigheid. Wat doe je dan? Datajournalist Wouter van Dijke besloot afgelopen weekend een spel te maken waarbij mensen moeten raden waar plaatsen en gemeentes in Nederland liggen. Het blijkt een groot succes: inmiddels is de game al meer dan 550.000 keer gespeeld.

Het concept van de Woonplaatsguesser is simpel: je krijgt de naam van een plaats of gemeente te zien en moet raden waar die ligt door te klikken op een kaartje van Nederland. Vervolgens krijg je het antwoord en zie je hoe ver je daarvan af zat. Hoe dichterbij je zat, hoe meer punten je krijgt. Na tien pogingen verschijnt er een eindscore in beeld.

Oefening

RTL Nieuws-journalist Wouter heeft er het hele weekend aan gewerkt. "Ik deed het eigenlijk voor de lol, als programmeeroefening voor mezelf. Toen het af was zette ik het op Twitter met het idee dat misschien een paar honderd mensen het zouden spelen. Dat had ik al tof gevonden", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarkt zet steden verkeerd op de kaart: waarom is topografie zo lastig?

Dat liep anders. Inmiddels zijn er al 550.000 spellen afgerond. De Woonplaatsguesser was zelfs trending topic op Twitter. "Blijkbaar zijn er meer mensen die een quarantainehobby zoeken", lacht hij.

Simpel en en verslavend

Wouter denkt dat mensen het spel leuk vinden omdat het simpel en verslavend is. "Hoe frustrerend is het als je negen goede antwoorden hebt gegeven en je krijgt daarna een plaatsnaam waar je nog nooit van hebt gehoord? Dan wil je nog een keer. Je wil continu jezelf verslaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doe de quiz: is het Drenthe of Twente?

De datajournalist houdt ook bij welke plaatsen de gebruikers wel en niet goed raden. "Mensen weten de Waddeneilanden heel goed te vinden. Het is natuurlijk ook makkelijker gokken op zo'n klein stukje land. Ook Amsterdam en Den Haag scoren goed. Kleine gemeentes doen het minder goed. Of gemeentes die recent zijn ontstaan."

Serverkosten

Gebruikers krijgen ook de optie om Wouter financieel te steunen met een Tikkie. "Het kost geld om het spel online te houden. Hoe meer mensen het spelen, hoe hoger de kosten. Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen iets gegeven. Superlief."

Hier kun je zelf een poging wagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore