Crowdfundingsactie

Romy's hond helpt tegen fobie om over te geven: 'Leidt me af tijdens paniekaanvallen'

23 oktober 2020 12:00 Aangepast: 25 oktober 2020 09:31
Romy en Milo zijn onafscheidelijk Beeld © Romy Blom

Hij troost haar als ze verdrietig is en leidt haar af tijdens paniekaanvallen. Romy (20) uit Nijkerk zou niet weten waar ze zou zijn zonder haar hond Milo. Ze wil hem graag opleiden tot psychosociale hulphond zodat hij overal met haar mee naartoe mag, maar daar heeft ze geen geld voor. Daarom is ze een crowdfundingsactie gestart.

Romy Blom heeft verschillende angststoornissen en emetofobie, een fobie voor overgeven. "Vroeger vond ik het al niet fijn om bij mensen te eten of om in de buurt te zijn bij mensen die zich ziek voelden. Maar sinds 2018 is het echt een fobie geworden", vertelt ze aan EditieNL. "

Dieptepunt

Vorig jaar ging het heel slecht. "Op een gegeven moment durfde ik helemaal niet meer te eten en drinken, uit angst om over te geven. Ik heb twee weken helemaal niks binnengekregen. Op m'n dieptepunt woog ik 35 kilo. Ik ging van de ene therapie naar de andere, maar niets leek echt te helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Manon (19) is bang om over te geven: 'Het beheerst mijn hele leven'

Uit wanhoop beloofde haar vader haar dat ze een hond zou mogen als ze tien kilo zou aankomen. Dat trok haar over de drempel. "Toen ik het nestje puppy's voor het eerst bezocht was Milo nog heel klein. Ik ben vanaf dat moment met hem meegegroeid in gewicht. Op de dag dat ik hem mocht ophalen had ik de tien kilo eraan zitten."

Bijzondere band

Romy merkte al snel dat ze een bijzondere band met hem had. "Milo is anders dan de honden die ik vroeger heb gehad. "Hij zit de hele dag aan me vastgeplakt. Het voelt alsof hij me heel graag wil helpen met mijn angststoornis. Als ik moeite heb met eten komt hij bij me zitten en legt hij z'n poot of hoofd op mijn been. Hij helpt me in het hier en nu te blijven door mijn aandacht te vragen als ik te ver in m'n gedachtes verzonken raak."

Romy tijdens de tweede ontmoeting met Milo Romy tijdens de tweede ontmoeting met Milo

Ook tijdens paniekaanvallen helpt hij Romy. "Ik heb dan weleens de neiging met mijn nagels over m'n benen te krassen, zodat ik daar gevoel heb. Milo legt dan zijn poot op m'n hand en kijkt me met een vragende blik aan. Hij zoekt altijd contact als het niet goed gaat."

Overgeven bij psycholoog

Tijdens haar sessies bij de psycholoog gaat Milo mee. "Laatst gebeurde er iets bijzonders. Hij begon tijdens een sessie ineens over te geven. Ik vond het vreselijk en kreeg meteen een paniekaanval. De psycholoog heeft daardoor kunnen zien wat het met mij doet. Het leek alsof hij me hielp mijn angst bloot te stellen."

Opleiding

Maar er zijn ook veel plaatsen waar Milo niet mee naartoe mag. Bijvoorbeeld naar school en naar de supermarkt. Romy wil de golden retriever opleiden tot psychosociale hulphond, zodat hij haar ook daar mag begeleiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sanne heeft een sociale fobie: 'Lege straten zijn een droom die uitkomt'

"De opleiding kost alleen 7000 euro, en dat geld heb ik niet. Mijn ouders kunnen het ook niet zomaar even ophoesten. Het wordt niet vergoed omdat er nog niet geen wetenschappelijk bewijs is dat psychosociale hulphonden echt effect hebben."

Crowdfunding

Daarom is ze een crowdfundingsactie gestart. "Het zou mij enorm helpen als het lukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Vanwege mijn angststoornis ben ik gestopt met mijn opleiding. Ik heb nu ook geen werk. Als Milo met me mee zou mogen naar school, kan ik eindelijk een volgende stap zetten. Hij helpt me te leven in plaats van te stressen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore