Wijnen, wijnen, wijnen

Wijn zonder sulfiet: drinken zonder hoofdpijn?

22 oktober 2020 10:56 Aangepast: 22 oktober 2020 18:57
Wijnboer en oenoloog Adam Dijkstra Beeld © EditieNL

Hoe fijn zou het zijn om een avondje door te zakken met een fles rode wijn zonder die kater de volgende ochtend? Bij Marqt wordt een Pinot Noir verkocht zonder toegevoegd sulfiet, een middeltje waarvan wordt gezegd dat het de kater veroorzaakt. Maar is dat echt zo?

Sulfiet is een conserveringsmiddel dat aan wijn en allerlei andere levensmiddelen wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat een product langer houdbaar is.

Wijnboer Adam Dijkstra van wijnhuis Colonjes uit Groesbeek maakte twee soorten Pinot Noir. Eentje mét sulfiet en een eentje met een natuurlijk sulfiet: estaan. "We hebben twee precies dezelfde wijnen gemaakt maar met een ander conserveringsmiddel", zegt hij tegen EditieNL. "Het is een wereld van verschil. De wijn met estaan – het natuurlijk sulfiet – is veel aromatischer dan de wijn met sulfiet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van fotograaf naar wijnimporteur door corona

Dijkstra hoopt met zijn nieuwe wijn de conservatieve wijnwereld wat te veranderen. "Dit is heel bijzonder, het is echt een grote stap. Het is niet zo dat wijnboeren die met sulfiet produceren niet goed zijn, maar het is een onnatuurlijk middel dat je ergens aan toevoegt. Hoe mooi kan het zijn als je dat kan vervangen."

Gedroogd fruit

Mensen die gevoelig zijn voor sulfiet zullen blij zijn met de wijn. Maar volgens vinoloog Ed Carper is het niet zo dat je gegarandeerd een kater krijgt als je wijn met sulfiet drinkt. "Je krijgt geen hoofdpijn van sulfiet. In iedere wijn zit het stofje van nature. Sulfiet heeft een slechte naam maar het zit ook in gedroogd fruit. Daar krijg je toch ook geen kater van?"

"Een kater krijg je niet van sulfiet. Die krijg je van te veel drinken."

Ook Cees van Casteren van de Verenigde Vinologen Nederland is niet per se tegen het gebruik van sulfiet. "Geen sulfiet in wijn bestaat niet. Te veel mensen denken onterecht dat sulfiet in wijn heel slecht voor je is. In de concentraties waarin het tegenwoordig voorkomt is dat niet zo. Behalve voor mensen die er sowieso gevoelig of allergisch voor zijn."

Steeds strenger

"Adam Dijkstra maakt fantastische wijn en ik moedig hem aan. Ik ben fan van zijn wijnhuis, maar ik ben niet overtuigd van wijn zonder sulfiet."

Dijkstra denkt daar zelf anders over. "Het is tijd voor verandering. De regels worden steeds strenger, de toegestane hoeveelheid sulfiet wordt steeds lager. Om in de toekomst wijn goed te kunnen conserveren hebben we een alternatief nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore