Oostvaardersplassen

Konikpaarden geslacht: waarom eten we zo weinig paardenvlees?

21 oktober 2020 11:22 Aangepast: 21 oktober 2020 18:36
Ad Wilde - slager gespecialiseerd in paardenvlees Beeld © EditieNL

Staatsbosbeheer laat ruim 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen slachten. De dieren zijn opgevangen in een speciale vangweide en worden later deze week naar het slachthuis gebracht. Gaan we deze dieren eten?

"Het vlees van de paarden wordt zo veel mogelijk aangeboden voor consumptie", zegt Staatsbosbeheer. Daarvoor wordt het eerst getest, onder toezicht van de voedselautoriteit NVWA.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

150 konikpaarden Oostvaardersplassen worden geslacht

Maar wie gaat dat vlees eten? In de supermarkt wordt zelden paardenvlees verkocht. Slager Ad Wilde is gespecialiseerd in paardenvlees. Hij verkoopt het vooral aan particulieren. "In de horeca wordt na alle schandalen maar weinig paardenvlees verkocht", zegt hij tegen EditieNL.

IJzer

"Ik verkoop paardenvlees vooral aan particulieren die er biefstuk of stoofvlees van maken. Paardenvlees is iets zoeter dan rund en het zit vol ijzer. Dus dat is ideaal voor mensen met ijzertekort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paard gered uit zwembad in Limburgs dorp

Vroeger werd er veel paardenvlees gegeten. "Toen werden ze als werkdieren gehouden en zodra ze te oud werden voor hun werkzaamheden werden ze geslacht", legt culinair journalist Hiske Versprille van De Volkskrant uit. "Maar onze relatie tot het dier is veranderd. Vroeger was het een werkdier. Maar later zijn we het als huisdier gaan zien. Je gaat ook niet je hond of kat opeten."

Beste van het beste

Toch wordt er volgens haar wel degelijk paardenvlees gegeten. "Het zit in bitterballen en frikandellen." Het is volgens haar dan ook zonde om niets met het vlees van de konikpaarden te doen. "Het zou ontzettend jammer zijn om niks met dat vlees te doen. Als je het goed klaarmaakt is het heel erg lekker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Konikpaarden gered van slacht en mogen toch op Texel blijven

Activiste en dierenkenner Sacha Gaus van Code Rood Oostvaardersplassen denkt juist dat het een slecht idee is dat de paarden die in de Oostvaardersplassen gevangen zijn worden gegeten. "Er zitten grote hoeveelheden cadmium in het vlees van deze paarden. Dat is een gevaarlijke stof voor mensen." Hoe deze stof in het vlees terecht komt is nog niet duidelijk. "Misschien via de grond en het gras dat ze eten." Volgens Gaus moet de NVWA dat nog onderzoeken maar ze heeft geen vertrouwen in de uitkomst.

Demonstratie

Vanmiddag wordt er bij het provinciehuis in Lelystad gedemonstreerd tegen de slacht van de dieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore