Studenten aan de TU Eindhoven werken aan een slim systeem om ervoor te zorgen dat frauderende studenten snel door de mand vallen. Hierbij wordt gekeken naar de manier waarop iemand op z'n toetsenbord typt.
De ene persoon typt heel langzaam op een toetsenbord, terwijl de ander erop los ramt. Je tikgedrag is eigenlijk een soort vingerafdruk, weten vijf studenten aan de TU Eindhoven. Zij hebben zich verenigd in de startup Intense Solutions en ontwikkelen een programma dat het tikgedrag van individuen herkent.
Geen camera
Met behulp van dit programma wordt duidelijk of de student zélf een tentamen maakt of dat iemand anders dit voor hem of haar doet. Bijvoorbeeld door te letten op hoe lang iemand een toets indrukt.
"Met deze software heeft de student er geen last van dat-ie wordt gemonitord. Er wordt niet meegekeken via een camera bijvoorbeeld”, zegt Tumsa Letif, één van de bedenkers, tegen EditieNL.
Fraude op de loer
Sinds studenten thuis tentamens maken, ligt fraude op de loer. Dat merkt ook Wilbert Kolkman, decaan aan de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). "We hebben ook al straffen uitgedeeld. Zo zijn er studenten die het hele jaar geen tentamens meer mogen maken. De uiterste consequentie is dat we helemaal stoppen met online tentamens. Dan loopt iedereen vertraging op."

Met het oog op de aankomende tentamenperiode hebben de studenten in Groningen een waarschuwing per mail ontvangen. "We zien binnen de gehele RuG een stijging in het aantal fraudemeldingen", vertelt Kolkman aan EditieNL. "Je ziet bijvoorbeeld dezelfde antwoorden, of dat iemand in tien seconden driehonderd woorden tikt."
Randomisering
De universiteit heeft daarom technische trucs om fraude tegen te gaan. "Het beste middel tegen fraude vind ik 'randomisering'. Hierbij gebruiken we een poel met bijvoorbeeld zestig vragen. Iedere student krijgt er tien. En al die vragen worden door elkaar heen gehusseld. Dus je hebt nooit allemaal dezelfde vragen en ook nooit dezelfde volgorde van vragen. Een student kan dan niet appen naar een andere student: wat is het antwoord op vraag 4?"

Ook kijkt de universiteit naar de manier waarop studenten typen. "Dit is alleen nog niet zo gedetailleerd als de plannen van de studenten in Eindhoven. Wij zien het bijvoorbeeld wel als iemand opvallend veel typt in een heel korte periode. Maar we kunnen niet zien wíé het typt."
Nieuwsgierig
De decaan is zeer benieuwd naar de ontwikkelingen van de studenten in Eindhoven. "Alle alternatieven op het privacygevoelige camerawerk zijn naar mijn mening de moeite waard om te bekijken."
Student Tumsa Letif laat weten in gesprek te zijn met onderwijsinstellingen over het nieuwe systeem. "We verwachten het aan het eind van het collegejaar het rond te hebben."