DierenPark Amersfoort

Pinguïn-homokoppel steelt eieren van lesbisch stel

20 oktober 2020 13:56 Aangepast: 20 oktober 2020 14:18
Deze twee pinguïnmannetjes hebben een nest met eieren gestolen Beeld © DierenPark Amersfoort

Een pinguïnkoppel in DierenPark Amersfoort lijkt zich er niet bij neer te leggen dat ze als mannetjes samen geen kleintjes kunnen krijgen. De dieren hebben de eieren gestolen van een ander stel – alleen blijkt dat toevallig een lesbisch koppel te zijn.

Vorig jaar hebben de mannetjes ook een poging gedaan om kleintjes te krijgen: toen stalen ze een enkel ei van een ander stel. "Dit jaar is het ze gelukt op een onbewaakt moment zelfs om een heel nest te kapen", vertelt dierverzorger Sander Drost. "Het blijkt een heel vastberaden stel te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse agenten stuiten toevallig op pinguïn tijdens patrouille

Ze gaan zorgvuldig om met hun nieuwe aanwinst. "Beide vogels broeden op de eieren. Om en om bewaken zij het nest." Helaas voor de mannetjes zullen ze daar de vruchten niet van plukken. "Omdat ze het nest gestolen hebben van het lesbische koppel, weten wij al dat de eieren niet bevrucht zijn", zegt Sander.

Een van de mannetjes tijdens het broeden Een van de mannetjes tijdens het broeden

Pinguïns zijn monogaam en kiezen dus één vaste partner. Homoseksualiteit komt vaker voor bij deze vogelsoort. Onder de zeventien pinguïns in het park in Amersfoort is er één homostel en één lesbisch koppel.

Vorig jaar is het de mannetjes ook niet gelukt om het gestolen ei, toen wél afkomstig van een heterokoppel, uit te broeden. Maar dierenverzorger Sander sluit niet uit dat het ze ooit zal lukken. "Wie weet volgend jaar wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore