Verspilling

Lege schappen bij de voedselbank: 'Ik weet niet wat we moeten doen'

19 oktober 2020 15:06 Aangepast: 19 oktober 2020 15:18
Martin de Kok - voorzitter Tilburgse Voedselbank Beeld © EditieNL

Supermarkten doen er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan. Zo worden bijvoorbeeld producten met een korte houdbaarheidsdatum voor een prikkie aangeboden. Een mooie ontwikkeling, zou je denken. Helaas is er ook een keerzijde. Op deze manier blijven de schappen van de Voedselbank namelijk leeg.

Dat weten de medewerkers van de Voedselbank in Tilburg maar al te goed. Voorzitter Martin Kok zit met de handen in het haar. "We hebben echt een probleem. Supermarkten gaan steeds meer verspilling tegen door voor een lage prijs producten te verkopen met beperkte houdbaarheidsdatum. Daardoor krijgen wij minder voedsel binnen, met name versproducten."

Want waar de supermarkt de producten die over de datum dreigen te gaan eerst naar de Voedselbank bracht, worden deze spullen nu alsnog verkocht.

Horeca dicht

"Kanalen zijn aan het opdrogen", gaat Kok verder. "En dat terwijl door de coronacrisis steeds meer mensen van ons afhankelijk zijn. Ik vond afgelopen vrijdag dat de kratjes erg mager gevuld waren en dat is erg zorgelijk. Daar komt ook nog bij dat de horeca weer dicht moet vanwege corona, daar ontvingen wij ook nog wel eens wat van. Ik weet gewoon niet goed wat we moeten doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Het gaat nog pittiger worden', zegt Niek van de Voedselbank

Volgens supermarktexpert van Fontys Peter ter Hark moet er echt een andere oplossing komen voor de Voedselbanken. "Door nieuwe technieken gaan supermarkten verspilling steeds vaker tegen, bijvoorbeeld door 'dynamic pricing'. Dus hoe ouder een product is en hoe meer het richting de uiterste houdbaarheidsdatum gaat, hoe goedkoper het wordt. Voor supermarkten erg belangrijk om met ontwikkelingen mee te gaan. Goed voor het imago, ze willen zich ermee onderscheiden."  

Winst maken

Maar voor dat imago betaalt de Voedselbank de prijs. "Deze ontwikkeling is slecht nieuws voor de Voedselbank. Maar van de andere kant: supermarkten blijven gewoon winkels, die moeten winst maken en dit is gewoon efficiënter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore