Mascne

Puistjes op kin door mondmasker: 'Acne is weer helemaal terug'

19 oktober 2020 12:40 Aangepast: 19 oktober 2020 17:52
Bij Mikki is de acne weer terug door het mondkapje Beeld © EditieNL

In het ov, bij het boodschappen doen en vaak ook tijdens het werk. We dragen steeds vaker een mondmasker en dat leidt bij veel mensen tot huidproblemen, zien schoonheidsspecialisten. Van puistjes op de kin tot een droge huid: het komt allemaal voorbij.

Mikki Heuving draagt voor haar werk de hele dag een mondkapje en merkt dat ze nu veel meer last heeft van acne dan voorheen. "Ik heb al heel lang acne, sinds mijn elfde. Ik heb medicijnen en goede producten gekregen, waardoor ik er een tijdje vanaf was", zegt ze tegen EditieNL. "En nu het is weer teruggekomen. Onder mijn neus en op mijn kin zit ik vol puistjes. Laatst zag ik zelfs dat ik na het dragen van een kapje ineens vijf witte koppen had."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: mondkapjesplicht gaat waarschijnlijk half november in

Mikki is niet de enige. Ook Ineke laat naar aanleiding van een oproep aan EditieNL weten dat haar hele wangen onder zitten. "Het is heel pijnlijk. Voordat ik een mondkapje droeg had ik er ook wel last van. Ik ben negentien en zit in de puberteit. Maar door het mondkapje is het wel tien keer erger geworden. Ik doe een zorgopleiding en ik draag de helft van de dag een mondkapje."

Mascne

Medisch schoonheidsspecialiste Inge van der Meulen ziet in haar praktijk dat meer vrouwen net als Mikki een Ineke last hebben van wat inmiddels 'mascne' wordt genoemd: een samenvoeging van de woorden acne en masker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds puistjes? Dan moet je dit weten over voeding en acne

"Ik hoor het steeds vaker, niet alleen klachten over meer puistjes maar ook over droogte, wrijving en roodheid. Dat komt voornamelijk omdat de huid niet kan ademen", zegt ze tegen EditieNL. " Van der Meulen ziet de problemen vooral bij mensen die voor hun werk de hele dag een mondkapje dragen.

"Ik zie het bij mensen die in het ziekenhuis werken en in de salon komen. Want zij dragen de hele dag door een mondkapje. Ik denk dat het nog een te vroeg stadium is om het bij andere mensen te merken, want zij hebben het niet de hele dag door op."

Zinkzalf

Voor mensen die de hele dag een masker moeten dragen blijft het lastig om de klachten helemaal te voorkomen. "De huid moet luchten, dat is een van de belangrijkste dingen." Daarnaast adviseert ze de huid in de ochtend en avond goed te reinigen. "Je kunt de huid eventueel ook kalmeren met zinkzalf. Dat gaat rode bultjes tegen."

Verder adviseert ze om de huid ook van binnenuit goed te verzorgen.  Drink en eet goed want dan kan de huid meer hebben. En trek op tijd aan de bel. Zoek een schoonheidssalon op of ga naar de huisarts want ook zij hebben middelen om je huid te ondersteunen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore