Melding maken

Feestje bij de buren verklikken? 'Je hebt elkaar nu juist nodig'

16 oktober 2020 17:03 Aangepast: 16 oktober 2020 20:30
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Verschillende burgemeesters roepen hun inwoners op om melding te maken als ze zien dat mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden. Gaan we hierdoor ook echt meer meldingen doen? En is klikken goed of juist slecht?

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam raadde mensen deze week aan om het te melden als ze last hebben van overlast of als ze merken dat er een feestje bij ze in de buurt is. Ook de burgemeesters van Purmerend en Zaanstad deden soortgelijke oproepen.

Toename overlast

Volgens socioloog Beate Volker zijn er tijdens de coronacrisis twee dingen gaande. "We zien veel burenhulp en contact, dat zijn mooie dingen", zegt ze. Maar er is ook een keerzijde: "We zien ook een toename van klachten over buren." De politie kreeg door de coronacrisis eerder dit jaar al tienduizenden extra overlastmeldingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bonje met de buren: politie krijgt tienduizenden extra overlastmeldingen

Dat is niet gek, denkt Volker. De coronacrisis legt verhoudingen volgens haar onder een vergrootglas. "Het polariseert. Die toename aan klachten laat ook zien dat mensen elkaar liever niet aanspreken. In heel veel buurten bellen ze liever eerst de meldkamer dan dat ze iemand aanspreken. Zo'n oproep is paniekvoetbal."

Sfeer

Volker denkt dat het beter zou zijn om een oproep te doen om elkaar erop aan te spreken. "Als er een feestje in de buurt is en een anonieme melding maakt de sfeer niet makkelijker. We hebben elkaar juist nodig. Dus we moeten dit samen oplossen", zegt de socioloog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgepropt en zonder mondkapje in een Haagse kroeg: wat bezielde die mensen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore