Ga naar de inhoud
Longinhoud

Jodelconcert coronabrandhaard: 'Met jodelen stoot je veel aerosolen uit'

Gaby en Carina Coburg - Die Supertolle Schlager Schwestern Beeld © EditieNL

Een jodelconcert heeft in Zwitserland tot honderden coronabesmettingen geleid. Aanwezigen droegen geen mondkapjes. Eerder werd in Nederland ook al opgeroepen tot het stoppen met zingen, wat dat vergroot de kans op besmettingen.

In de Zwitserse regio waar het concert was zijn inmiddels 1200 coronabesmettingen vastgesteld. Het is daarmee een van de coronahotspots van Europa.

Zwitsers
Lees ook:
Zwitsers jodelconcert blijkt coronabrandhaard, aantal besmettingen loopt op

Maar hoe kan het dat er zoveel besmettingen zijn? Dat komt volgens aerosolendeskundige Bert Blocken van de TU Eindhoven doordat jodelen net als zingen een belangrijke route is als het gaat om overdracht van het virus. "Door het jodelen worden er veel aerosolen - kleine druppeltjes - verspreid. Het virus zit in die druppels. Heel veel aerosolen kan dus heel veel virusdeeltjes betekenen", zegt hij tegen EditieNL.

Doordat jodelaars extra inspanning leveren komen er meer aerosolen in de lucht. "In het verleden is al uit onderzoek gebleken dat wanneer je een groot gedeelte van je longinhoud gebruikt, zoals bij jodelen, je meer aerosolen uitstoot. Als je meer inspanning doet dan wat je normaal doet bij ademhalen, dan kun je 18 keer meer aerosolen uitstoten."

Coronaproof

Daarom is het ook goed om ruimtes waar extra inspanning wordt geleverd goed te ventileren. "In ruimtes waar mensen jodelen, zingen of bijvoorbeeld in een sportschool, moet je de lucht extra reinigen om de aerosolen uit de lucht te halen."

Gaby en Carina Coburg van Die Supertolle Schlager Schwestern, weten al langer dat jodelen net als zingen corona kan overdragen. Zij geven daarom hun jodelworkshops met een coronaproof jodelmasker. "Wij jodelen in deze tijd altijd buiten. Dat is veiliger. Bovendien is jodelen buiten ook het leukst."

Bekijk hier de video:

02:04