Aspirant-omroepen

Nieuwe omroepen staan te springen: welke zijn kansrijk?

16 oktober 2020 17:45 Aangepast: 17 oktober 2020 15:17
Een verslaggever van Ongehoord Nederland, foto ter illustratie Beeld © ANP

De nieuwe omroepen die willen toetreden tot het omroepbestel hebben nog tot eind van het jaar om 50.000 leden te halen. Het zijn er negen in totaal, maar er is niet genoeg plek voor iedereen. Welke initiatieven zijn kansrijk?

Er zijn dus negen aspirant-omroepen. Iedereen kan een omroepvereniging oprichten en erkenning aanvragen, maar er zijn wel eisen waar je aan moet voldoen. Zo moeten nieuwe omroepverenigingen minimaal 50.000 betalende leden hebben en zich onderscheiden van andere omroepen.

Zendtijd

Als ze daaraan voldoen kunnen ze een voorlopige erkenning krijgen waarmee ze programma's mogen uitzenden op de publieke omroep. Om een definitieve erkenning én zendtijd te krijgen moet een omroepvereniging minimaal 150.000 betalende leden hebben en financieel gezond zijn.

Deze negen kandidaten willen toetreden tot het omroepbestel:

  • Omroep X
  • Ongehoord Nederland
  • Omroep Stamppot
  • Omroep Zwart
  • Bersama
  • M24
  • Vereniging Moslim Media
  • IslamOmroep
  • Omroep Groen
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze mensen zijn lid van het nieuwe Ongehoord Nederland en vertellen waarom

De nieuwe omroepen proberen zich allemaal te onderscheiden en denken iets toe te kunnen voegen. Zo zegt Arnold Karskens van aspirant-omroep Ongehoord Nederland tegen EditieNL: "Wij zijn er voor ongehoord Nederland. We zijn kritisch naar de Europese Unie en voor de democratie, eigen cultuur en tradities. Dit alles is ondergesneeuwd bij de NPO. We worden niet gehoord, terwijl we er wel belasting voor betalen."

Diversiteit

Omroep X vindt dat de diversiteit van onze maatschappij niet genoeg te zien is op televisie. "We zijn er niet alleen voor zwarte mensen, maar voor Nederland in de totaliteit. Voor alle mensen die de aanwezigheid van andere culturen als fijn ervaren", zegt Guilly Koster.

Goudzoekers

Maar welke omroepen zouden ook echt een succes kunnen worden? Tv-recensent Angela de Jong vindt dat er veel goudzoekers tussen zitten. "Een keer in de zoveel jaar is dit echt een rondedans", zegt de televisiekenner tegen EditieNL. "Sommige lijken wel veredelde 1-aprilgrappen, zoals Omroep Stamppot. Daar hebben we de regionale omroep voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Publieke omroep blijft langer reclame uitzenden

Toch zijn er volgens haar ook kanshebbers. "Met deze samenleving zou ik zeggen dat er genoeg animo is voor Omroep X of Omroep Zwart, dankzij de black lives matter-beweging. Vanuit politiek Den Haag zullen ze daar ook weinig bezwaar tegen maken."

Geen achterdeur

Over aspirant-omroep Ongehoord Nederland heeft ze haar bedenkingen. "Als die erdoorheen komt, moeten we ons afvragen of we daar gelukkig van worden." Ook vindt de recensent het gek dat er wel omroepen bij kunnen komen, maar dat omroepen niet om kunnen vallen. "Er is een voordeur die openstaat, maar geen achterdeur. Als een omroep erdoorheen komt, kun je gewoon vier jaar met het belastinggeld zitten kwartetten."

Voor de moslimomroepen heeft De Jong de tip om samen te gaan. "Praat met elkaar, dan heb je meer kans van slagen." Een andere tip voor de aspirant-omroepen is om zich op een leeftijdscategorie te richten. "Omroep Max was de afgelopen jaren het grote succesnummer. Die richten zich meer om een leeftijdsgroep dan een stroming."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore