Meer thuis

Piek verwacht in kerstbomenverkoop: 'Het geeft houvast'

15 oktober 2020 11:12 Aangepast: 15 oktober 2020 18:26
Hans van de Laar - bestuurslid Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers (VNK) Beeld © EditieNL

Het zit er dik in dat we deze winter thuisblijven: geen vakanties naar verre oorden, niet meeblèren tijdens après-ski of met grote groepen van een kerstdiner genieten. De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers verwacht daarom dat er meer kerstbomen verkocht zullen worden. "We willen het in deze tijd thuis gezellig maken."

De aanvragen voor bomen stromen binnen bij de kwekers. "Op dit moment hebben we meer aanvragen dan in dezelfde periode vorig jaar", vertelt voorzitter van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers Gerard Krol.

Specifieke boom

"Ik verwacht dat er dit jaar tien procent meer kerstbomen gekocht zullen worden." Kerstboomkweker Hans van de Laar uit het Brabantse Son en Breugel neemt gelukkig eventuele zorgen weg: "We zijn blij dat we in deze tijden een steentje kunnen bijdragen aan de gezelligheid in huis. Ik zie het niet snel gebeuren dat er tekorten ontstaan. Maar als je een specifieke boom wilt, dan is het goed om er op tijd bij te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schedel of horrorclown: Debbie gaat los met Halloween make-up

Ook bij Intratuin is de verkoop van kerstpullen dit jaar al vroeg begonnen. "Wij merken dat mensen dit jaar eerder bezig zijn met Kerstmis", zegt Hans van der Vleuten - bedrijfsleider van Intratuin Nuenen. "Dit jaar beginnen we daarom ook twee weken eerder met de verkoop van de bomen. Medio november zijn ze bij ons al te koop."

Houvast 

Volgens neurowetenschapper Victor Lamme is het niet gek dat we juist in deze tijd extra bezig zijn met kerstbomen en het huis gezellig maken. "Een kerstboom is onderdeel van een ritueel. En rituelen zijn middelen waar we naar zoeken in onzekere en donkere tijden. Het geeft ons houvast."

Bovendien creëert een kerstboom saamhorigheid. "Ook al vier je misschien Kerstmis dit jaar niet in grote groepen, dan schept een kerstboom alsnog verbondenheid. Je weet dat je vrienden, familie en buren er ook een optuigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halloween eerder en grootser gevierd vanwege corona: 'Afleiding'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore