'Virus platslaan'

Beeldspraak in persconferentie: 'Je onthoudt het beter'

14 oktober 2020 15:15 Aangepast: 14 oktober 2020 18:37
Mark Rutte tijdens de persconferentie Beeld © ANP

Over twee weken 'steken we de thermometer er weer in' en 'de hamer moet groot genoeg zijn om het virus plat te slaan'. De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge gisteren zat vol met beeldspraak. Heeft dat zin, of werkt het juist verwarrend?

Op eerdere persconferenties was er juist commentaar dat het taalgebruik van de politici te ingewikkeld was. Laaggeletterden hadden moeite met de termen die gebruikt werden.

"De kritiek hebben ze ter harte genomen en daarvoor in de plaats is beeldend taalgebruik gekomen", zegt taaladviseur Rutger Kiezebrink van Genootschap Onze Taal. "Door meer beeldspraak te gebruiken maak je iets inzichtelijk voor de kijker. Het is letterlijk iets waar je je een beter beeld bij kan vormen."

Tweede taal

En zo kwamen er gisteren dus zinnen voorbij als 'het virus platslaan met een hamer', 'niet zelf de kraan open laten staan' en 'geen blokjesverjaardagen meer'. Toch kan ook zulke beeldspraak lastig zijn voor mensen. "Niet iedereen kent beeldspraak. Voor iemand die Nederlands als tweede taal heeft moeten leren, is het lastig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Persconferentie Rutte te moeilijk voor laaggeletterden'

Maar in principe begrijpen we beeldspraak beter, omdat veel uitdrukkingen juist bekend zijn, zoals dweilen met de kraan open.

Beter onthouden

Het gebruik van dit soort uitdrukkingen kan daardoor juist voordelen hebben. Kiezebrink: "Uitdrukkingen maken een tekst levendiger en iets minder zakelijk. Mensen onthouden het eerder als het levendig is. Er zit meer gevoel in dan wanneer het een zakelijke opsomming is van feiten."

Het is volgens de taaladviseur dan ook altijd een dilemma: je wil dat de tekst duidelijk is, maar als je alles terugbrengt tot de kern is het minder aansprekend. "Het moet in je hoofd blijven zitten. Het moet boeiend zijn. Door taalgebruik kun je iets aankleden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere coronamaatregelen: 'We hebben het met elkaar niet goed genoeg gedaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore