Tips

Schedel of horrorclown: Debbie gaat los met Halloween make-up

14 oktober 2020 13:02 Aangepast: 14 oktober 2020 13:07
Beeld © Eigen foto

Ze zit soms wel twaalf uur voor de spiegel, maar daarna is Debbie van der Hoeven (31) onherkenbaar. Met Halloween voor de deur gaat ze los met schmink, make-up en bodypaint en zet daar video's van op TiKTok en YouTube. Met haar tips kan jij jezelf misschien ook wel omtoveren.

"Het is begonnen als hobby. Ik werk al jaren als visagiste, dat deed ik voor shoots, bruiloften, feestjes, maar dat was me niet extreem genoeg", vertelt Debbie aan EditieNL. "Ik vond de felle kleuren het leukste, een beetje het extreme, maar niemand wilde dat en dat is begrijpelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halloween eerder en grootser gevierd vanwege corona: 'Afleiding'

Om haar creativiteit toch kwijt te kunnen, begon Debbie een jaar of drie geleden zichzelf maar op te maken. "Ik heb de combinatie gevonden tussen bodypaint, make-up en schmink", vertelt ze. De looks die ze maakt lopen uiteen: van clowns tot cartoonfiguren en van tijgers tot skeletten.

Debbie maakt video's van haar creaties en zet die online. Op YouTube laat ze zelfs zien hoe ze het voor elkaar krijgt om er zo uit te zien. "Ik ben er echt heel lang mee bezig", zegt de visagiste. "Het begint al met het bedenken. Ik teken alles eerst op papier, je moet weten wat je gaat doen."

Twaalf uur schminken

Voor een uitgebreide look is ze vaak wel twaalf uur bezig. "Maar ik zit lekker in mijn kamertje met een drankje erbij, gewoon rustig aan. Ik vind het leuk om te doen en dat moet het ook blijven."

Al dat werk wordt er vaak na vijf minuten weer afgespoeld. "Na het editen van mijn video's loop ik naar beneden en spring ik onder de douche. Het is zonde! Maar ja, je gaat ook niet op de bank zitten met bodypaint, of een rondje door de wijk..."

Uitlaatklep

Door de coronacrisis is het normale visagiewerk van Debbie stilgevallen. In deze tijden is ze daarom extra blij met haar 'hobby'. "Het was al een fijne uitlaatklep, en het is nu toch leuk om door te blijven gaan. Je moet wat in deze tijden en ik kan lekker bezig zijn."

Cartoonkarakters vindt ze het leukste om na te maken. "Ik heb zelf nog nooit de stap gezet om ergens geschminkt naar binnen te gaan. Best wel zonde, want je hebt zelfs speciale feestjes. Ik zou het wel erg leuk vinden."

Zelf aan de slag

Debbie heeft alles zichzelf aangeleerd, al zegt ze dat haar achtergrond in visagie daar zeker bij heeft geholpen. Voor wie het ook wil proberen, heeft ze wel wat tips. "Je moet het gewoon doen! Oefening baart kunst. Onzekerheid over hoe je make-up moet aanbrengen, is vaak de reden dat je het niet durft. Maar je moet gewoon beginnen", adviseert ze.

Daarbij maakt het volgens haar helemaal niet uit of je dure make-up gebruikt. "Ik heb het goedkoopste van het goedkoopste", lacht ze. "Het kan ook gewoon met naamloze kwastjes."

Eerst schetsen

Een andere tip is om dus eerst te bedenken wat je wil en dat op papier te zetten. "Dan weet ik waar ik alles wil hebben, wat voor kleurtjes, wat voor schaduwen. Als je random begint, dan ziet het er vaak gek uit."

En neem vooral de tijd. "Je bent dus niet in een uurtje klaar." Geen idee wat voor make-up je voor je online halloweenfeestje, of gewoon voor de lol, moet doen? "Skulls, schedels dus, zijn altijd hip! En horrorclowns gaa ner ook altijd goed in. Als het maar niet te vies is. Wel eng, maar niet te vies."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore