Coronavirus

Dit Go-Fit-scherm moet een alternatief zijn voor het mondkapje, maar is het wel veilig?

10 oktober 2020 17:59 Aangepast: 10 oktober 2020 18:32
Henk Truijens heeft het nieuwe scherm bedacht Beeld © EditieNL

Aan diversiteit in mondkapjes en gelaatsschermen is er sinds de coronacrisis geen gebrek. Er is nu weer een nieuw soort op de markt: het Go-Fit-scherm. Dat is een soort tafeltennisbatje, gemaakt van plexiglas. Je houdt 'm vast voor je gezicht wanneer je met iemand praat. Maar is dat wel veilig?

Het scherm is voornamelijk bedoeld voor scholen, zodat leraren en leerlingen op een veilige manier kunnen communiceren zonder zich aan de anderhalve meter te hoeven houden.

Bedenker Henk Truijens kwam op het idee in Spanje, waar hij in lockdown de hele dag een mondkapje moest dragen. "Mijn bril besloeg steeds. Ik dacht: dit zou toch anders moeten kunnen?", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Danya maakt mondkapjes van gerecyclede tampons: 'Je ziet het blauwe touwtje nog'

Met zijn bedrijf ABC Display maakt hij tegenwoordig kuchschermen van plexiglas. "Daarnaast tafeltennis ik graag. Zo kwam ik op het idee voor dit scherm in de vorm van een batje."

Met de hand vasthouden

Het voorwerp moet je handmatig voor je gezicht houden. "Je houdt het heel dichtbij, bijna tegen je neus aan. Alle adem die je uitblaast slaan tegen het scherm aan. Alle virusdeeltjes ­– mocht je besmet zijn ­– worden zo tegengehouden."

Het Go-Fit-scherm kun je gemakkelijk schoonmaken, legt hij uit. "Je kunt het in de vaatwasser doen. En nog een voordeel: je kunt gewoon eten, drinken en roken terwijl je het gebruikt."

Niet veilig

Maar hoe veilig is dit product? Gwen Teesing, onderzoeker aan het Erasmus MC, vindt het niet verantwoord. "Ik vind het een creatieve oplossing, maar veilig is het niet", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marjolijn: 'Draag doorzichtig mondmasker voor doven en slechthorenden'

"Gelaatsschermen zijn er vooral om je ogen te beschermen. Niet voor je mond. Ze zijn bedoeld om te combineren met een mondkapje. Ze zitten niet strak op je gezicht, dus de aerosolen kunnen alle kanten op." Die zouden zelfs nog een meter ver kunnen komen.

Daarnaast raak je het Go-Fit-scherm continu aan met je handen. "Je houdt het vast terwijl je praat. Tijdens het praten komen er dan weer druppels op je handen. Normaal gesproken houd je tijdens het praten je handen niet zo dichtbij. Je zou dan elke keer weer je handen moeten desinfecteren. Dat lijkt me niet handig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore