Ga naar de inhoud
Nieuwe dienst Spotify

Waarom we songteksten beter onthouden dan titels en artiestennamen

Beeld © EditieNL

Het is een frustratie die veel mensen herkennen: je wilt een liedje opzoeken, maar hebt geen idee wat de titel of artiestennaam is. Iedereen die weleens met dit probleem kampt zal blij zijn met de nieuwe dienst van Spotify: je kunt nummers nu namelijk ook opzoeken door songteksten in te typen. "Lyrics slaan we dieper in ons brein op."

Domien Verschuuren van Qmusic is blij dat de nieuwe optie er is. "Ik ben dj en zelfs ik moet vaak songteksten googelen. Het gebeurt zo vaak dat ik niet weet hoe een liedje precies heet of van wie het is", vertelt hij aan EditieNL.

Titel niet in het lied

Zo gek is dat volgens Verschuuren ook niet. "Het wordt ons niet altijd makkelijk gemaakt", zegt hij. "Er zijn veel liedjes waarvan de titel niet eens voorkomt in het liedje. Viva la Vida van Coldplay, Empire State of Mind van Alicia Keys en Jay-Z, of Bohemian Rhapsody van Queen."

Zomerhit
Lees ook:
Zomerhit 2020: 'Een nummer kan via TikTok echt exploderen'

Wetenschapsjournalist Mark Mieras legt uit dat het heel normaal is als je wel een stukje tekst uit een liedje kent, maar niet de artiest of de titel. Songteksten worden namelijk op een andere plek in het brein opgeslagen dan titels en artiestennamen.

"Titels en artiesten zijn luchtige data. We slaan dat ergens op in onze hersenschors. Die informatie vervliegt snel. Alleen kenners of muziekfreaks onthouden die dingen echt goed."

Dieper in ons brein

Tekst die vermengd is met muziek slaan we dieper op in ons brein, en daarom onthouden we songteksten vaak wel. Mieras: "Dat komt op de plek waar ook herinneringen worden opgeslagen, vlak bij ons geluksgebied. Dat is ook de reden dat er op scholen steeds meer geëxperimenteerd wordt met muzikaal leren, want dan wordt tekst veel beter opgeslagen."

Test

Hoe goed ben jij in het onthouden van titels en nummers? Test het met de video hieronder. De antwoorden vind je onder de video.

Ken jij de namen van deze nummers?

02:16

In de video hierboven deden we een quiz met drie nummers. Dit zijn de antwoorden:

  • Joel Corry x MNEK - Head & Heart
  • Liquido - Narcotic
  • Bastille - Pompeii