Ga naar de inhoud
Bescherming

Betty ontwierp een coronahelm: 'Kan het leven verzachten'

Een model draagt de coronahelm Beeld © EditieNL

Je zal waarschijnlijk wel even omkijken als je iemand over straat ziet lopen met een soort vissenkom om z'n hoofd. Toch kan het zomaar echt voorkomen: de Alkmaarse Betty Gerber bedacht namelijk een 'coronahelm'. Met dit hulpmiddel hoopt ze zichzelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus.

Betty is mantelzorger en loopt in haar werk tegen veel problemen aan vanwege de coronamaatregelen. Zo mag ze niet mee naar ziekenhuisgesprekken. In plaats van bij de pakken neer te zitten, bedacht ze een oplossing.

Juichen
Lees ook:
Juichen in het stadion: het kan met dit speciale masker

Het resultaat is een grote bol die over het hoofd zit en op de schouders rust. Een speciaal soort schuimrubber sluit de helm af en een filter zuivert de lucht die in- en uitgeademd wordt. "Je beschermt jezelf, maar ook de ander", zegt Betty.

Leven te verzachten

Sommige mensen reageren lacherig als ze de helm zien, maar dat kan de Alkmaarse niet zoveel schelen. "Natuurlijk gaan mensen erom lachen. Maar veel van hen snappen het als ze het verhaal horen", vertelt ze. "Het gaat erom dat ik hiermee gewoon weer mee naar binnen kan, als iemand in bed in het ziekenhuis ligt."

"Het is waardeloos dat er zo'n hulpmiddel moet zijn, maar we hebben toch nog wel even te kampen met het virus. Dit is een tijdelijk hulpmiddel om het leven te verzachten."

Zelf
Lees ook:
Zelf mondkapjes maken: van gevangenis tot apotheek

Naast gebruik in het ziekenhuis ziet Betty nog meer mogelijkheden voor haar helm. Bijvoorbeeld in verpleeghuizen, zodat mensen veilig op bezoek kunnen, of in vliegtuigen, waar mensen dicht op elkaar gepakt zitten. "Het lijkt me ook te gek als het bij een concert kan. Een veilig feestje in coronatijd", zegt Betty.

Prototype

De huidige helm is een prototype. Het kost best veel geld om het hulpmiddel te maken, daarom is Betty op zoek naar investeerder. "Ik ben ondernemer en werk met mensen samen. Als er genoeg animo is, dan gaan we hem maken."

Bekijk hier de video:

01:58