Wellness

Noordwijk mag zich officieel een 'heilzame badplaats' noemen: hoe gezond is de zee?

08 oktober 2020 14:25 Aangepast: 08 oktober 2020 18:15
Het strand bij Noordwijk Beeld © EditieNL

Vergeet de Dode Zee, vergeet de thermen van Spa. Noordwijk heeft vanaf nu het predicaat 'heilzame badplaats' en mag zich een echt kuuroord noemen. Cadzand en Domburg kregen eerder al deze titel. Hoe goed is de zee voor ons?

De frisse lucht, de schone zee en het ruime aanbod hotels maken van Noordwijk een kuuroord. Marlies Sobczak van de European Spas Accociation legt uit hoe dat zit. "Er zijn tien criteria waar een badplaats aan moet voldoen. De locatie moet in een natuurlijke omgeving liggen, er moet een goede infrastructuur zijn en er moeten genoeg voorzieningen op het gebied van wellness zijn", zegt ze tegen EditieNL.

Extra zout

"Er is daarnaast ook een wateranalyse gemaakt van het zeewater in Noordwijk en dat blijkt schoon en extra zout te zijn, wat goed is voor de huid en de luchtwegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zouttherapie tegen luchtwegproblemen: 'Baat het niet dan schaadt het niet'

Dat klinkt allemaal mooi voor de toerisme van de badplaats. Maar heeft zeewater écht zo'n heilzame werking?

"Het is zeker geen fabel", zegt dermatoloog Thomas Rustemeyer van het AMC. "Zeewater kan zeker een heilzame werking hebben. Het heeft een gunstig effect op huidziekten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een topjaar voor de zeeschildpad dankzij corona: 'Meer nesten dan ooit!'

"De mineralen in zeewater zoals zout en magnesium kunnen mensen met eczeem of ontstekingen helpen." Toch heeft volgens de dermatoloog al het zeewater dit effect op de huid. Dus niet alleen het zeewater in Noordwijk. "Zeewater is altijd in beweging dus ik geloof niet dat het water van Noordwijk beter is dan dat van Callantsoog. Al het zeewater is gezond en heeft een helende werking."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore