Ga naar de inhoud
Bijvoeren

Kleine vogels krijgen voorrang met Anno's pindakaaswip

Wanneer de vogels te zwaar zijn wipt het stokje naar beneden Beeld © EditieNL/ Anno Govers

Wie regelmatig vogeltjes voert, zal het herkennen: je strooit wat voedsel neer en de grote vogels snaaien alles in een keer weg. Anno Govers uit het Brabantse Berkel-Enschot heeft er iets op bedacht. Hij ontwierp een pindakaaswip, speciaal voor de kleinste vogels.

"Ik heb het product vier jaar geleden bedacht", vertelt Anno aan EditieNL. "Ik had al eerder een voederbakje gemaakt met zuignappen voor aan het raam. Toen zei iemand tegen mij: als je nou ook iets kan bedenken zodat die eksters en kauwen niet meer alles van de pindakaaspot opeten, dan doe je mij een groot plezier. En zo geschiedde!"

Wip

Het resultaat is een pindakaaspothouder waar grote vogels niet bij kunnen. Het werkt namelijk zo: het stokje voor de pot, waar de vogels op kunnen gaan zitten, is een soort wip. Grote vogels zijn te zwaar, waardoor het stokje naar achteren kantelt. Zij kunnen dan niet meer bij de pindakaas.

Bij kleine vogels gebeurt dit niet en zo kunnen zij dus wel van het voer eten. "Soms lukt het de grote vogels nog wel om iets te pakken, maar ze kunnen niet de hele pot leegslurpen. Dat is toch wel een grote ergernis van fabrikanten, leveranciers en eindgebruikers. Dat je toch denkt: potverdorie is die pot nu weer leeg?" zegt Anno.

Willie Wortel

Heel technisch onderlegd is Anno naar eigen zeggen niet. "Ze noemen me ook weleens Willie Wortel", zegt hij. "Ik denk dat het een combinatie is van een levendige fantasie en heel handig zijn. Ik heb altijd al veel interesse gehad voor vogels."

3
Lees ook:
3 tips om ook in de herfst en de winter meer vogels naar je tuin te trekken

Het product doet het behoorlijk goed. "Er zijn denk ik zeker al vijfhonderd pindakaaspothouders verkocht", vervolgt Anno. Daar zitten ook internationale verkopen tussen. "Ik hoor weleens dat mensen het zielig vinden, of dat de kleine vogels lui worden. Maar ze gaan ook nog driftig op zoek naar ander eten."

Niks mis met bijvoeren

Toch is bijvoeren in Nederland niet per se nodig, zegt Lars Soerink van Vogelbescherming Nederland. Vogels leven in het wild en zijn volgens hem in staat om hun eigen eten te verzamelen. "Maar er is ook niks mis met bijvoeren. Het is natuurlijk hartstikke leuk om op die manier te genieten van de vogels in je tuin."

Ongewoon
Lees ook:
Ongewoon veel sterfte onder pimpelmezen: 'Voorlopig maar even niet voeren'

De kleine vogeltjes worden er inderdaad niet afhankelijk van. "Je kan ze helpen de pittige winter door te komen of meer jongen groot te brengen. En daar is niks mis mee. De betrokkenheid van mensen bij vogels is ook heel belangrijk", zegt Soerink.

Lord of the Rings in de tuin

Soerink benadrukt wel dat kleine vogels het niet moeilijker hebben in de winter dan grote vogels. "Veel mensen hebben het gevoel dat kleine vogels meer eten nodig hebben. Het is een soort spannende film: wat in de tuin gebeurt, is Lord of the Rings in het klein. We zijn voor de underdog, en we vinden het gedrag van kleinere vogels ook leuker."

Terwijl grote vogels het eigenlijk zwaarder hebben, omdat ze per dag een grotere voedselinname hebben dan de kleinere vogels. "Er zijn meer manieren om van je tuin een fijn natuurgebied te maken: klimop tegen een betonnen schutting bijvoorbeeld. Daar komen insecten op af die vogels weer eten."

Bekijk hier de video:

02:01