Kraskaart

Burgerhulp bij opsporen drugslab: 'Herken de geur van xtc'

07 oktober 2020 13:22 Aangepast: 07 oktober 2020 18:30
Gerrit Jan Gorter, Burgemeester van Zeewold Beeld © EditieNL

Bij drieduizend bewoners van het buitengebied van Flevoland valt deze week een hele bijzondere kraskaart op de mat. Onder de krasvakjes zit geen geldbedrag maar de geur van xtc. De burgemeester van Zeewolde hoopt dat burgers zo eerder een drugslab in de buurt zullen herkennen en het vervolgens melden bij de politie.

Op de kaart -met daarop een parfumflesje met de naam Xtacy- zit een anijsachtige geur die je kunt ruiken wanneer je een drugslaboratorium ruikt. "De kans is groot dat er in één van onze gemeenten xtc wordt gemaakt", zegt Gerrit Jan Gorter, burgemeester van Zeewolde, tegen EditieNL. "Wij hebben een enorm buitengebied en in onze gemeente en andere gemeenten worden steeds meer afvalstoffen van xtc aangetroffen."

De kaart die in Flevoland wordt verstuurd De kaart die in Flevoland wordt verstuurd

Gorter hoopt dat burgers alerter worden op alles wat afwijkt van het normaal. "We willen mensen stimuleren om te kijken wat er in hun omgeving gebeurt. Welke mensen zie je, welk type auto rijden ze. We hebben hier in Zeewolde één politieauto rijden en die heeft echt hulp van de burger nodig anders redt-ie het niet."

Oren en ogen

Het komt vaker voor dat de burger wordt gevraagd de politie te helpen. "We hebben burgers heel hard nodig in al ons politiewerk", zegt Bernhard Jens van de politie Midden Nederland tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder xtc tijdens coronaperiode, lsd juist meer gebruikt

"Burgers zijn de oren en ogen in de wijken. Zij zien dingen die wij niet zien, vooral als het om buitengebieden gaat. Dat zijn plekken waar de politie relatief weinig komt."

Wit busje

De politie vraagt burgers die iets afwijkends zien het te melden bij hen of via Meld Misdaad Anoniem. "We kunnen dit soort drugslabs niet alleen oplossen. Dat kan alleen met behulp van mensen die in de buitengebieden wonen. Zij weten wanneer iets apart ruikt of wanneer er wel heel vaak een bepaald wit busje rondrijdt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore