Gezellig op de fiets naar een boerderijwinkel voor verse eitjes. Je stopt een paar euro in een geldblikje en neemt de eieren mee naar huis. Dit romantisch tafereeltje is binnenkort misschien verleden tijd. Doordat veel boerderijwinkels regelmatig van de buit beroofd worden komen er steeds vaker automaten voor in de plaats. 'Dat heeft toch geen charme.'
Geert Kruize is boer in Uithuizermeeden en verkoopt seizoenproducten in een stalletje. Maar dat is niet zonder risico. "Met enige regelmaat komt er een veelpleger langs die de kluisjes openmaakt en de inhoud meeneemt", zegt hij tegen EditieNL. Dat hij het geld kwijtraakt vindt hij nog niet het ergste. "Maar dat mensen met hun handen aan de spullen zitten dat vind ik erg."
Volgens Kruize doet de politie echt haar best om die veelpleger op te pakken maar tot nog toe zonder resultaat.

Het verhaal van Kruize staat niet op zich. Roel Willems hoorde afgelopen zomer meer voorbeelden en besloot een oplossing te ontwikkelen. Hij bedacht samen met een partner een 'smart cabinet'. "Het is super triest dat zoiets als een boerderijkraam tegenwoordig niet meer kan", zegt hij tegen EditieNL.
Sensoren
"Ik hoorde meerdere verhalen over dit soort diefstallen en ik heb daar wel een oplossing voor." Willems en zijn partner hebben een kast ontwikkeld die met een pinpas of app geopend kan worden. Het apparaat registreert dan precies wat je pakt doordat er stickers op de producten zitten met sensoren. "Een soortgelijk apparaat staat al op de Radboud Universiteit voor smoothies en verse wraps."
Nu is een universiteitskantine wel iets anders dan een boerderijwinkeltje. Want het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven voor de boer. "Zo'n apparaat kost ongeveer 150 euro per maand, dus als je alleen een paar eieren verkoopt dan is het niet rendabel. Maar als je verschillende producten verkoopt, en misschien wat duurdere producten dan is het wel een reële oplossing."
Geen charme
Toch ziet Kruize een dergelijke oplossing niet zitten. "Dan gaan we helemaal over op de digitale wereld, dan heeft het geen charme meer. Bovendien moet je in zo'n apparaat flink investeren en als je alleen seizoenproducten verkoopt dan red je dat niet. In de randstad misschien wel maar hier op het platteland kan dat niet."
