Ga naar de inhoud
Advies-chat

Meer soa-thuistesten door coronacrisis: 'Zorg dat je de juiste kiest'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Bedrijven die soa-zelftesten doen zien door de coronacrisis de verkoop van thuistesten enorm stijgen. GGD's hebben niet voor iedereen plek en adviseren indien mogelijk een zelftest te doen. Maar waar moet je dan op letten?

Soapoli-online heeft het een stuk drukker dan voor de coronacrisis. "We zien een gigantische toename van aanvragen", laat een woordvoerder aan EditieNL weten. "Mede doordat GGD's actief naar ons verwijzen." Ook Testalize.me heeft het sinds de coronacrisis drukker. "We zijn ruim dertig procent gestegen. We zien dat we de rol van de GGD overnemen wat betreft soa-tests."

Coronasneltesten
Lees ook:
Coronasneltesten betrouwbaar: 'Doorbraak in testbeleid'

Omdat het belangrijk is dat mensen die een zelftest doen van te voren goed weten waar ze zich op moeten laten testen is Soa Aids Nederland een aantal jaar geleden advies.chat gestart. "Er zijn enorm veel thuistesten in omloop. Daarom zijn we deze chat gestart. Mensen kunnen op de site 24 uur per dag anoniem terecht voor chatadvies", zegt een woordvoerder tegen EditieNL.

Onbetrouwbaar

Zolang je weet welke test je moet doen is een thuistest geen probleem. Maar het is belangrijk de juiste te kiezen want ze zijn niet allemaal betrouwbaar. "Alle testen waarvan de resultaten niet opgestuurd worden naar lab zijn onbetrouwbaar. Als je bij de drogist een chlamydiatest koopt, gooi je je geld eigenlijk in de prullenbak."

Dee
Lees ook:
Dee wordt online dagelijks seksueel geïntimideerd: 'Ook door jonge jongens'

In de chat van Soa Aids Nederland worden alleen betrouwbare zelftests geadviseerd. "Een goede test bestaat uit een gesprek vooraf om te bepalen welke test je moet doen. Vervolgens doe je de test zelf en stuur je deze op. Als de test positief is krijg je daarna de juiste nazorg van de aanbieder. Bijvoorbeeld advies over partnerwaarschuwing." 

Schamen

Ook al is het nu makkelijk een thuistest te doen, Soa Aids Nederland adviseert iedereen met soa-klachten toch naar de huisarts of GGD te gaan. "Een huisarts kan de test ook doen en die kan met je in gesprek gaan. Je hoeft je echt niet te schamen."