Ga naar de inhoud
Eenzaamheid

Marjolijn: 'Draag doorzichtig mondmasker voor doven en slechthorenden'

Marjolijn is de actie #vrolijkermetvenster gestart Beeld © Marjolijn

Mondkapjes hebben een grote impact op slechthorenden, merkt Marjolijn Manshande. Haar man is doof en mist een groot deel van de wereld om hem heen omdat hij geen mimiek meer ziet. Daarom roept de 42-jarige vrouw uit Medemblik op tot het dragen van mondmaskers met een doorzichtig venster.

Sinds steeds meer mensen op straat en in publieke ruimtes een mondmasker dragen, is Marjolijns man zichzelf niet meer. "Hij vindt het vreselijk. Mijn man is erg angstig om op de ic terecht te komen. Het idee dat er niemand bij mag en iedereen daar loopt met mondkapjes vindt hij heel eng."

Binnenblijven

Ook merkt ze dat hij minder graag naar buiten gaat. "Laatst wilde hij niet naar de winkel gaan want 'straks loopt iedereen daar met een mondkapje'. Hij blijft dan liever binnen."

Mondkapjesadvies
Lees ook:
Mondkapjesadvies gaat meerderheid niet ver genoeg: 71 procent wil plicht

Hetzelfde probleem ziet ze bij andere slechthorenden in haar omgeving. "Deze mensen konden de buitenwereld al zo moeilijk begrijpen. Nu is die helemaal niet meer te volgen. Het is niet voor te stellen hoe eenzaam dat voelt, zelfs voor mij niet."

"Het probleem is niet eens alleen de onzichtbaarheid van de lippen", gaat ze verder. "Maar met zo'n mondmasker valt de hele mimiek weg."

Bewustwording

Er zijn volgens Marjolijn te weinig mensen die daarbij stilstaan. "Dat is ook logisch, ik neem het niemand kwalijk. Mensen zijn er niet mee bezig als zij geen slechthorenden in hun omgeving hebben."

Dringend
Lees ook:
Dringend advies om mondkapjes te dragen op middelbare scholen

Om meer bewustwording te creëren is ze zondag de actie #vriendelijkermetvenster gestart. Ze hoopt mensen te kunnen overtuigen om te kiezen voor mondkapjes met een doorzichtig venster erin. Op deze website kun je zien hoe je er een maakt of bestelt.

"Het zou fantastisch zijn als iedereen dit zou doen. En je helpt er niet eens alleen slechthorenden mee. Ook voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking en autisme kan zo'n mondkapje eng zijn."