Amerikaans onderzoek

Flirten blijkt standaard gezichtsuitdrukking: 'Nederlanders zijn er niet goed in'

06 oktober 2020 11:11 Aangepast: 06 oktober 2020 19:38
Quest-redacteur Pepijn met vier gezichten. Welke zijn volgens jou flirterig? Beeld © EditieNL

'Flirten' kan op de lijst van standaard gezichtsuitdrukkingen, zoals boosheid, verdriet en blijdschap. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Kansas ontdekt.

De wetenschappers lieten 482 verschillende foto's van vrouwen zien aan ruim 200 mannen. Pas na zes studies kwamen daar twee foto's uit waarop de vrouw overduidelijk – volgens 70 procent van de ondervraagde mannen – aan het flirten was.

Zo doe je het

Maar hoe ziet dat er dan uit, het ultieme flirtgezicht? Volgens de onderzoekers moet het hoofd daarvoor een klein beetje opzij én naar voren gebogen zijn, terwijl de vrouw subtiel glimlacht en oogcontact maakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flirten op de werkvloer? 'Dat ligt er wel aan wie het doet'

Wees hierin echter niet te enthousiast. Glimlach vooral niet te breed en buig je hoofd niet te ver naar voren; dat vermindert de kans op flirtherkenning.

Duidelijke taal

Volgens redacteur Pepijn van der Gulden van Quest is het logisch dat de onderlinge verschillen in flirten niet te groot zijn. "We willen natuurlijk dat de ander begrijpt wat je bedoelt als je een signaal geeft. Dus moet je het hebben van een 'taal' die door iedereen wordt begrepen", zegt hij tegen EditieNL.

Het is meer dan alleen die blik, zegt Van der Gulden. "Ook aan jezelf zitten hoort erbij, bijvoorbeeld friemelen aan je haar. Het is een soort algemeen taaltje."

Mysterieus

Tegelijkertijd moet het een beetje mysterieus blijven. "Je wil een wat onduidelijk signaal afgeven. Want stel dat je toch afknapt op diegene, kan je het heel makkelijk weer afwimpelen. Flirten is niet zo overduidelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franca organiseert dates voor mensen met beperking: 'De vonken sprongen eraf'

Mannen misinterpreteren flirtgedrag vaker dan vrouwen, zegt Van der Gulden. "Voor mannen is het evolutionair handiger om vaker seks te hebben met veel vrouwen. Ze denken dan ook eerder dat een vrouw met hen flirt en gaan er eerder op af. En lopen dan dus ook vaker een blauwtje."

Vrouwen zijn wat terughoudender. "Zij hebben een duidelijker signaal nodig en denken eerder: hij zal het wel niet zo hebben bedoeld."

Culturele verschillen

Wel zijn er culturele verschillen. "In Aziatische culturen wordt het als ongepast beschouwd als je iemand intens in de ogen staart, terwijl we hier juist oogcontact proberen te maken. En in Zuid-Europese landen raken mensen elkaar toch wat makkelijker en sneller aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pam: 'Is dit nou een flirt of is dit zakelijk?'

Communicatie- en datingexpert Marcia Chong beaamt dat. "In zuidelijke landen wordt veel meer geflirt. Als ik rode laarzen aanheb zijn het Marokkaanse jongens die fluiten, een opmerking maken of uit hun autoraam gaan hangen. Nederlanders vinden het al snel overdreven of gênant."

Doorgeschoten

"Daarin zijn Nederlanders echt doorgeschoten", vindt Chong. "Fluiten vanaf de bouwplaats mag niet meer, terwijl het gewoon een compliment is. Laat mannen mannen zijn en vrouwen vrouwen."

Ze hoort steeds vaker van mannen dat ze het moeilijk vinden om te flirten. "Ze weten niet meer hoe ze een vrouw moeten plezieren, omdat niets meer mag. Ze zijn echt de weg kwijt." 

Koud en kil

Kortom, we kunnen volgens Chong wel wat leren van de zuidelijkere landen. "Flirten is een spel dat wij te weinig doen in Nederland. Hoe meer je op de kaart naar boven gaat, hoe kouder en killer het wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore