Ga naar de inhoud
Uniek & Romantiek

Franca organiseert dates voor mensen met beperking: 'De vonken sprongen eraf'

De dates waren helemaal coronaproof Beeld © Uniek & Romantiek

Jeroen van den Bosch wil dolgraag een vriendin. Om de 25-jarige jongen met het syndroom van Down een handje te helpen, zijn zijn moeder Franca en zus Steffie een nieuw datingconcept gestart: Uniek & Romantiek. Inmiddels zitten de eerste 22 afspraakjes erop. "Er zijn al vlinders."

Uniek & Romantiek is een soort First Dates, maar dan zonder camera en uitsluitend voor mensen met een beperking. Dat hoeft niet het syndroom van Down te zijn, zoals bij Jeroen het geval is. "We hebben aanmeldingen van mensen met de meest uiteenlopende beperkingen, zoals autisme, PDD-NOS, niet-aangeboren hersenletsel en spasme. Maar ook van dove en blinde mensen", vertelt Franca aan EditieNL.

130 aanmeldingen

Nadat Franca, Steffie en Jeroen deze zomer naar buiten traden met het concept, kregen ze ruim 130 aanmeldingen binnen. "Dat klinkt heel veel, en dat is het ook, maar met zoveel soorten beperkingen is het niet makkelijk om matches te maken. Je moet natuurlijk ook rekening houden met woonplaats, leeftijd en geslacht."

Jeroen
Lees ook:
Jeroen (25) wil een vriendin en start 'First Dates' voor mensen met beperking

Uiteindelijk zijn Franca en Steffie erin geslaagd om 22 matches te maken. Zij zijn in drie rondes langsgekomen bij restaurant Brownies&Downies in Veghel. "Het was geweldig", vertelt Franca enthousiast. "Iedereen was zo blij."

Zenuwen

De meeste deelnemers waren bloednerveus. "De inloop was vanaf half zeven, maar tien minuten daarvoor was iedereen er al", lacht Franca. "Ik kreeg in de ochtend al appjes van mensen dat ze al gedoucht en aangekleed waren. Sommigen hadden nog nooit een date gehad. Nu zouden ze eindelijk kunnen meepraten met de rest, zeiden ze. Het betekent zoveel voor ze."

Als steuntje in de rug hebben Franca en Steffie van tevoren kaartjes op de tafels gelegd met onderwerpen om over te praten, mochten ze zelf niks kunnen bedenken. "We hebben vooraf per koppel gekeken naar de gemeenschappelijke hobby's. Als dat bijvoorbeeld voetbal was, zetten we vragen over voetbal op de kaartjes. Zodat het voor sommigen wat makkelijker verliep."

Roze wolk

De matches bleken nog succesvol ook. "Aan het einde van de avond zaten veel mensen op een roze wolk. De helft heeft aangegeven een vervolgdate te willen. Vier mensen hebben er zelfs al een tweede afspraakje opzitten", zegt Franca.

 

Ook haar zoon Jeroen is dolgelukkig. "Zaterdag had hij een date met Mascha, een meisje uit Duiven. Nou, de vonken sprongen ervan af. Ze hebben inmiddels al een tweede date geweest in de dierentuin. Jeroen heeft volop vlinders in zijn buik."

Vervolg

Franca en Steffie zijn inmiddels alweer bezig met het organiseren van de volgende bijeenkomst. "We willen dit maandelijks blijven doen en hopen uiteindelijk voor iedereen een match te vinden. Hierbij roep ik dan ook mensen door het hele land op om zich aan te melden. Vooral vrouwen kunnen we goed gebruiken, want die zijn flink in de minderheid."

Update

Sinds het plaatsen van dit artikel zijn er weer veel nieuwe aanmeldingen binnen. Niet alleen uit de omgeving van Brabant, maar vanuit het hele land. "Dat is super fijn", zegt Franca. "Nu kunnen we op landelijke schaal eindelijk meer matchen."

Het tekort aan vrouwen is nog steeds groot. "Dus de oproep blijft: vrouwen, geef je op!", aldus Franca.

Haar zoon Jeroen is nog steeds in de roze wolken. "De activiteit van de derde date is al bekend: ze gaan samen paardrijden. Ze appen bijna iedere dag met elkaar en genieten van de vlinders. Ook horen we van diverse andere stelletjes dat het nog steeds goed gaat."