Ga naar de inhoud
Knallende uitlaat

Decibelboete: Rotterdam wil af van geluidsoverlast door sportwagens

Autojournalist Wouter Karssen in zijn Porsche Beeld © EditieNL

Brullende motoren en schreeuwende uitlaten. De gemeente Rotterdam is helemaal klaar met geluidsoverlast van sportwagens. Een zogenaamde lawaaiflitser moet in de toekomst bestuurders van auto's die te veel lawaai maken kunnen beboeten.

Sportwagens die eens extra hard optrekken door de Rotterdamse straten. Voor de inwoners van de Maasstad zijn die een doorn in het oog. Om de geluidsoverlast aan te pakken heeft de gemeente bij wijze van proef een decibelmeter met bijbehorende camera opgehangen.

Wanneer er een auto voorbijkomt die te veel lawaai maakt, wordt er een foto gemaakt. De bestuurder kan een boete van tot wel 400 euro krijgen. 

Agenten
Lees ook:
Agenten in Rotterdam gebeten en bespuugd na melding geluidsoverlast

"Mensen voelen zich echt onveilig", zegt verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove tegen EditieNL. "Je kunt je voorstellen dat wanneer je hier fietst met zo'n blazer achter je, dat je je niet veilig voelt en denkt 'ik ga maar niet meer fietsen hier'."

Geluidspieken

Om dat te voorkomen hangen er nu dus microfoons in de straat met camera's erbij die de veroorzaker van de geluidsoverlast kunnen vastleggen. George Boersma van onderzoeksbureau Munisens doet onderzoek naar de geluidspieken. "We kijken naar onverwachte geluiden, dit zijn geluiden die vaak 's nachts gemaakt worden door motoren en auto's. Het valt ons echt op dat het heel veel pieken zijn, dus de overlast is er wel degelijk." 

Autojournalist Wouter Karssen - die zelf een Porsche rijdt - houdt van het geluid van auto's, maar snapt de Rotterdammers wel. "Ik ben zelf niet zo'n liefhebber van motoren, en als ik dan een motor voorbij hoor komen dan vind ik dat ook herrie."

Andere steden

Ook Amsterdam, Arnhem, Nijmegen, Dordrecht en Utrecht kijken of ze een 'patserbakmicrofoon' of 'lawaaiflitser' gaan introduceren. De proef in Rotterdam loopt nu af, de gemeente gaat de resultaten bekijken. 

Bekijk hier de video:

02:17