Hoe smaakt dat?

Sushi in de lucht: afhaalmaaltijd bezorgd in het vliegtuig

03 oktober 2020 12:20 Aangepast: 03 oktober 2020 12:36
Beeld © EditieNL

Eten bestellen in het vliegtuig: het kan binnenkort als je met Transavia vliegt. Via Thuisbezorgd kun je dan een maaltijd bestellen voor tijdens je vlucht, van sushi tot rendang. Smaakt dat eigenlijk wel hetzelfde in de lucht?

De twee bedrijven zijn een pilot gestart waarbij mensen dus van tevoren zelf hun maaltijd kunnen bestellen.

Bestellen bij een restaurant in de buurt van het vliegveld is geen optie. Er is een speciaal menu voor samengesteld en de maaltijden worden gemaakt door een vliegtuigcateraar. Het bestellen kan tot een uur voor het boarden.

Salades en rendang

"Thuisbezorgd brengt de pakketten aan boord en eenmaal in de lucht serveert de crew het uit aan de mensen", vertelt Silvie Cremers van Thuisbezorgd. "Het moet iets extra's voor de passagier zijn. Zo staan er salades en rendang op het menu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegen in coronatijd: op Nederlandse vluchten gaat het goed (tot de landing)

Wie liever gewoon een standaardmaaltijd van de trolley eet, kan ook daar nog voor kiezen. "Zij hebben wel een minder breed assortiment, ook vanwege corona." De nieuwe service is volgens haar ook veel duurzamer, omdat er zo minder snel te veel wordt ingekocht.

Alsof je verkouden bent

Maar hoe smaakt zo'n maaltijd als je eenmaal in de lucht bent? Dat kan toch anders zijn, zegt Wilbert de Louw van Foodcase, een bedrijf dat vliegtuigeten verzorgt. "Luchtdruk, vochtigheid en geluid hebben invloed op je smaak. Je kunt je smaak vergelijken met als je verkouden bent. Je moet de maaltijden daarop aanpassen", legt hij uit.

In de lucht kan je smaak volgens hem wel met dertig procent afnemen. "Vooral de smaken zout en zoet kun je minder goed proeven", zegt De Louw. Dat wordt door cateraars opgelost met smaakversterkers zoals zout, peper en kruiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Culinaire vakantie in Nederland: is het de moeite waard?

"Wat heel goed werkt in de lucht is de smaak umami, dat is een typische smaak die ook in tomaten zit. Daarom wordt in de lucht ook heel veel tomatensap gedronken", geeft De Louw als voorbeeld.

Structuur

Een andere factor die meespeelt in de lucht is de structuur van een product. "Een Thaise curry is bijvoorbeeld uitermate geschikt", zegt De Louw. "Het heeft die umami-smaak en een bepaalde vochtigheid die goed werkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore