Haartrend

Keert het matje terug? 'De jaren tachtig zijn heel erg aanwezig in de mode'

02 oktober 2020 13:13 Aangepast: 03 februari 2021 10:30
Actrice Maisie Williams draagt een matje Beeld © Getty Images

Je kent het matje misschien vooral van New Kids of juist van die foto van je tante uit de jaren tachtig. Maar ook sterren als Miley Cyrus en Maisie Williams hebben weer een matje. En die trend lijkt nu ook bij de 'gewone Nederlander' zijn intrede te doen.

Maartje van Kapperij Fixie in Uden maakte met extensions een extreme mat voor een van haar klanten. "Dit is de eerste klant die het echt zo extreem durft te doen, maar het gaat echt wel komen. We zien het heel veel op cursussen en trainingen", zegt ze tegen EditieNL. "Deze mevrouw houdt van extreem dus dan past het ook goed bij haar."

Volgens Anouk Oudkerk Pool van Coiffure Magazine en de Coiffure Awards komt het matje eens in de zoveel tijd terug. "Je ziet het nu bij sterren als Miley Cyrus en je zag het ook in Stranger Things. De jaren tachtig zijn gewoon heel erg aanwezig in de mode. De kleuren en bijvoorbeeld ook de schoudervullingen." 

Kapsel van kapster Mariel Meijer-Neulen Kapsel van kapster Mariel Meijer-Neulen

Toch denkt ze niet dat we de lange mat echt in het straatbeeld gaan zien. "Ik denk dat het meer een afgezwakte variant gaat worden. Je kunt de look al creëren door je haar achter je oren te dragen. Of door het te combineren met een pony, dan wordt het ook wat minder heftig."

Ook Maartje twijfelt of de trend heel hard zal doorzetten. "Normaal krijgen we heel veel likes op een Instagrampost maar deze heeft er extreem weinig", lacht ze. 

'Moet bij gezicht passen' 

Bovendien is lang niet elk gezicht geknipt voor de mat. "Het kan heel mooi zijn maar het moet wel echt bij je gezicht passen", zegt Anouk. Mensen willen hun persoonlijkheid laten zien met hun kapsel. Dat kan bijvoorbeeld met een statementkleur, maar ook met een opvallende coupe. De kapper moet vooral goed kijken bij welk kapsel jouw features het best naar voren komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore