De Utrechtse politie is op zoek naar een man die de blote voeten van meerdere meisjes wilde zien. Een raar verzoek dat voor onrust zorgt in de buurt. Maar waarom zou iemand voeten willen zien?
"De buurt is er heel erg van geschrokken", vertelt Annik Timmerman. Zijn 7-jarige dochter was in Soesterberg aan het fietsen toen een man achter haar aanrende.
"Hij riep iets als: hee meisje! En deed alsof hij als pedicure werkte", vertelt Timmerman. "Hij zei dat ze een mooi meisje was en vroeg haar vervolgens of ze haar schoenen uit wilde doen zodat hij foto's van haar ontblote voeten kon maken."
'Gekke vraag'
Zijn dochter is niet ingegaan op het verzoek. "Ze was niet bang, maar vond het wel een gekke vraag. Ik hou haar nu goed in de gaten, ze mag niet meer alleen in de buurt fietsen zolang deze gek nog vrij rondloopt", zegt de bezorgde vader.

De politie heeft meerdere meldingen gekregen, onder meer uit IJsselstein, Utrecht, Nieuwegein en Gorinchem. De signalementen komen overeen, het zou dus kunnen dat het om dezelfde man gaat.
Gisteren zijn bewakingsbeelden verspreid van de man die achter de dochter van Annik Timmermans aanrende in Soesterberg. Daarop is hij nog niet herkenbaar, omdat hij op de beelden geen strafbaar feit pleegt. Maar de politie waarschuwde wel dat als hij zich niet snel meldt, de beelden binnenkort herkenbaar worden getoond.
Fetisj
Maar waarom wil de man zo graag voeten van jonge meisjes zien? Het kan dat hij een fetisj heeft, zegt seksuoloog Yuri Ohlrichs van kenniscentrum Rutgers. "Dat is een seksuele prikkeling van iets dat totaal niet seksueel is, bijvoorbeeld voeten of ballonnen. We weten niet waar die voorkeuren door ontstaan, maar onderzoek wijst uit dat een fetisj tussen de 0 en de 10 jaar ontstaat."

Ohlrichs benadrukt dat er een verschil is tussen een fetisj en seksuele voorkeur. Een seksuele voorkeur draait om mensen, terwijl een fetisj altijd draait om een seksuele prikkel bij een niet-seksueel voorwerp.
Seksuele voorkeur
"Een man of vrouw met een voetenfetisj zoekt die prikkel steeds opnieuw op om die seksuele ontlading te krijgen", zegt Ohlrichs. "Je kan het zo gek niet bedenken en mensen kunnen er opgewonden door raken. Ik heb ook weleens over iemand gehoord die helemaal opgewonden werd van de Eiffeltoren."
Het is dus niet altijd duidelijk waar zo'n voorkeur vandaan komt, al ligt er vaak een link naar de jeugd waarin een bepaald voorwerp een prominente rol speelde. "Bij sommige mensen is het onderdeel van een psychische aandoening."