Goudsmid

Nicole maakt sieraden van moedermelk en navelstrengen: 'Persoonlijker kan niet'

01 oktober 2020 13:47 Aangepast: 01 oktober 2020 14:29
Nicole heeft al meer dan 5000 sieraden gemaakt Beeld © Fotocompilatie Getty/Nicole

Sommige ouders laten de naam van hun kindje graveren in een ring of ketting. Maar het kan nóg persoonlijker: Nicole (36) uit Vianen maakt sieraden met onder andere moedermelk, navelstrengen en melktandjes erin. "De melk staat hier te wachten in de vriezer."

Ze is begonnen na de geboorte van haar eerste kind. "Ik gaf haar borstvoeding en dacht: dit moment is zo bijzonder, hier moet ik iets mee. In Amerika had ik het concept met sieraden en moedermelk al weleens langs zien komen. Zelf was ik toen een jaar goudsmid, dus 1+1=2. Dit moest ik ook kunnen."

Van melk tot haren

Vier jaar later heeft ze onder de noemer 'Mimmie' naar schatting 5000 sieraden gemaakt. "Navelstrengen, haren, melktandjes, maar ook as: ik kan alles erin verwerken. Maar vooral sieraden met moedermelk zijn populair."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carolien Karthaus-Spoor tovert eigen moedermelk om tot ring

Eerst deed Nicole het werk naast haar vaste baan, maar die heeft ze inmiddels opgezegd. Ze maakt de sieraden van begin tot eind in haar eigen atelier aan huis. "Ik ben goudsmid en doe alles met de hand. De moedermelk bewaar ik hier in de vriezer."

900 graden

Vervolgens wordt de melk gemengd met conserveermiddelen en andere ingrediënten. Daarna verwerkt Nicole het laagje voor laagje in emaille. "Het wordt afgebakken in een oven van 900 graden. Al met al is het best wat werk. Met sommige sieraden ben ik wel tien uur bezig."

Nicole Nicole

De kleur van het moedermelk is exact de kleur die het emaille krijgt. "Dat verschilt per vrouw. De melk van de ene vrouw is witter dan dat van een ander. Zo is elk stuk uniek."

Bijzondere verhalen

Er zijn klanten die een sieraad willen om een mooie herinnering vast te leggen, maar Nicole ziet ook verdrietige ouders voorbijkomen. "Er zijn mensen bij die hun kindje zijn verloren. Zij zitten in diepe rouw en doen soms huilend hun verhaal bij mij."

"Zo'n sieraad helpt sommige mensen bij het verwerkingsproces. Ik vind het heel bijzonder om deze klanten een stukje troost te geven. Een tastbare herinnering. Persoonlijker kan niet. Ik vind het een prachtig vak."

Nicole maakt de sieraden in haar atelier aan huis Nicole maakt de sieraden in haar atelier aan huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore