Verwarde personen

Psycholance rijdt nu ook in Groningen: 'Politie en ambulance ontlasten'

01 oktober 2020 11:16 Aangepast: 01 oktober 2020 17:57
Deze psycholance gaat in Groningen rijden Beeld © EditieNL

Een prikkelarme ambulance waar verwarde personen rustig in vervoerd kunnen worden wanneer ze dringend hulp nodig hebben. De zogenaamde psycholance rijdt al in verschillende steden rond en nu komt Groningen daarbij.

De pycholance moet de politie en ambulance ontlasten. "Wanneer buren of naasten zich zorgen maken om een persoon met psychische problemen wordt vaak 112 gebeld", legt GGZ-verpleegkundige Jeannet Scholten uit. "We willen dit soort mensen niet in een politieauto of ambulance vervoeren. Dat kan soms juist escalerend werken. Een psycholance is prikkelarm, er hangt bijvoorbeeld een rustgevende poster in en verder geen toeters en bellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeroen was een verwarde man: 'Ik trek nu aan de bel als er een psychose aankomt'

De psycholance wordt bestuurd door mensen die werken in de gezondheidszorg, die weten hoe ze met dit soort mensen om moeten gaan. "Niet dat de politie dat niet weet", gaat ze verder. "Maar voor de politie zijn deze mensen niet de prioriteit en voor een normale ambulance ook niet. Bovendien geeft het naar de omgeving een heel ander signaal af. Namelijk 'die persoon heeft hulp nodig', in plaats van 'die persoon is gevaarlijk'."

Hulp nodig

De politie is blij met de komst van de psycholance. "Als je ernstig in de war bent heb je hulp nodig", zegt Henk van Dijk, landelijk programmaleider Personen met verward gedrag van de Nationale Politie. "Wij zijn niet de hulpverleners die deze mensen kunnen helpen maar we worden er wel op afgestuurd."

Hij is samen met zijn team bezig om in heel Nederland psycholances te laten rijden. "Betere zorg voor deze mensen. Dat is waar we het voor doen."

Psycholance in Nederland

  • Amsterdam is in 2014 begonnen met de psycholance.
  • In 2016 startte Eindhoven met de pilot.
  • De provincies Drenthe en Friesland kregen in 2017 een psycholance.
  • Ook Rotterdam kreeg in 2017 de psycholance op proef.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore