Eendenbek

Onderzoek toont aan: zelfgemaakt mondkapje filtert goed

30 september 2020 15:57 Aangepast: 30 september 2020 18:40
Lieke heeft al 300 mondkapjes gemaakt Beeld © EditieNL

FNV wil dat mensen met een laag inkomen gratis mondkapjes krijgen. Want mondkapjes kosten al snel een euro per stuk en niet iedereen heeft dertig euro in de maand over. Maar je kunt ook prima een mondkapje maken en soms werken die nog beter dan medische mondkapjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en de TU Delft.

De onderzoekers keken vooral naar de filterwaarde, of het goed aansluit op het gezicht en of je erdoorheen kunt ademen.

"Uit onderzoek bleek dat sommige zelfgemaakte mondkapjes -mits goed gemaakt- soms zelfs beter werkten dan medische maskers", zegt Gwen Teesing, onderzoeker Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC tegen EditieNL. Zij deed samen met de TU Delft en het Franciscus Gasthuis & Vlietland onderzoek naar zelfgemaakte mondmaskers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerderheid Kamer wil in hele land mondkapjes in publieke binnenruimte

"Het gaat hierbij om maskers gemaakt van filtermateriaal dat wordt gebruikt in ventilatiesystemen in de vorm van een eendenbek."

Dit masker komt goed uit het onderzoek Dit masker komt goed uit het onderzoek

Een ander goed werkend masker is volgens Teesing gemaakt van twee lagen katoen met keukenpapier ertussen.

Comfort

"Ook dat blijkt goed te filteren. Verder is het erg belangrijk dat het masker goed aansluit. Dat is veiliger en ook comfortabeler. Wanneer je bril bijvoorbeeld de hele tijd beslaat, kan ik me voorstellen dat je het masker minder goed draagt. Maar dat hebben we niet onderzocht."

Maar hoe lastig is het om zelf een mondkapje te maken? Niet iedereen is even handig. Lieke Arens van 'Mondieus' heeft inmiddels meer dan driehonderd mondkapjes gemaakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uit eten vanaf nu: kleine groepen, in shifts, maar mondkapjes niet verplicht

"Ik maakte kostuums voor de theaterwereld maar door corona lag dat helemaal stil. Toen ben ik mondkapjes gaan maken", zegt ze tegen EditieNL.

Patroon

Met één mondkapje is ze ongeveer twintig minuten bezig. "Ik maak ze van dubbellaags-katoen, dat vind ik fijn ademen. Bovendien sluit katoen heel goed aan."

Wil je zelf aan de slag? Dan kun je hier het patroon van Lieke voor een mondkapje gebruiken.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore