Imitatie

Schelden papegaai af te leren? 'Het staat op hun harde schijf'

30 september 2020 14:44 Aangepast: 30 september 2020 18:46
Beeld © EditieNL

Een groep papegaaien heeft voor opschudding gezorgd in een dierentuin in Groot-Brittannië. De dieren scholden namelijk de huid van verzorgers vol en zijn nu in aparte hokken geplaatst. Kun je papegaaien afleren om te schelden?

"Nee, dat kun je niet afleren", zegt Maryleen van Vliet van papegaaienspeciaalzaak Dieca. "Maar op het moment dat ze geen scheldwoorden meer horen, kan het wegebben. Dat duurt soms heel lang. Als de ene papegaai het blijft herhalen, dan blijft het hangen."

Imiteren

Papegaaien steken elkaar namelijk aan. Als de een een geluid maakt, imiteren de anderen dat al snel. "Er was bij ons een papegaai die een huilende baby nadeed, dat doen er nu drie", geeft Van Vliet als voorbeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse dierentuin zit in de maag met scheldende papegaaien

Ze doen dat om niet op te vallen in hun omgeving. "Als je ze tussen wolven zet, dan doen ze wolven na, om maar niet op te vallen. Zo blijft een papegaai onopvallend."

Harde schijf

Dat is ook waarom de dieren in Britse dierentuin begonnen te lachen na het schelden. Ze deden daarmee de reacties van de medewerkers van de dierentuin na.

"Ze zien het schelden als iets positiefs, want ze krijgen aandacht om het gescheld", legt Van Vliet uit. Het uit elkaar plaatsen heeft volgens haar waarschijnlijk niet zoveel nut. "Als je ze na een tijdje weer bij elkaar plaatst, dan kunnen ze het zo weer oppakken. Want het gescheld staat op hun harde schijf."

Grappig

Ook bij Zoo Veldhoven horen de verzorgers soms de gekste woorden van de papegaaien. "Niet al onze 1200 papegaaien schelden, maar wel een deel", vertelt eigenaar Richard Loomans. "Je hoort de gekste woorden: godverdomme, sukkel, dikzak... Veel bezoekers vinden het grappig. Als een persoon zou schelden, was het een ander verhaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dirk-Jan laat elke dag zijn papegaaien door Sliedrecht vliegen

Ze hebben er in de dierentuin dan ook nooit last van gehad. Er hangen borden die bezoekers waarschuwen dat de papegaaien kunnen schelden, maar dat het niet persoonlijk is bedoeld. "Het is niet zo dat je aan de lopende band wordt uitgescholden, maar je kunt wel dingen naar je hoofd krijgen ja."

De dierentuin fungeert als opvangcentrum voor papegaaien, en dat is waarom er volgens Loomans zoveel gescheld tussen zit. "Het is door mensen aangebracht. Ze hebben misschien zestig jaar in een huiskamer gezeten, daar zijn scheldwoorden gebruikt en dat nemen ze over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore