Ga naar de inhoud
Ambtenaren

363 euro thuiswerkvergoeding: 'Overheid heeft voorbeeldfunctie'

Volgens het NIBUD kost thuiswerken 2 euro per dag Beeld © EditieNL

Voor het eerst zijn er in een cao afspraken gemaakt over een thuiswerkvergoeding. Ambtenaren krijgen hiervoor elk half jaar een bedrag van 363 euro. Zou iedereen dat moeten krijgen?

De verwarming staat de hele dag aan, je zet een kan koffie voor jezelf en er hangt een extra kastje aan de muur voor een goede internetverbinding. Thuiswerken kost volgens het NIBUD gemiddeld 2 euro per dag extra. 

Voor het eerst is er nu in een cao opgenomen dat werknemers een thuiswerkvergoeding krijgen. Gaan er meer cao's volgen? "Het is niet gek dat het voor het eerst is opgenomen in de cao van ambtenaren", zegt Kitty Jong van FNV. "De overheid heeft toch een soort voorbeeldfunctie. We zijn op dit moment nog in onderhandeling voor de cao's van de gemeentelijke overheid, de financiële dienstverlening en callcenters."

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken wordt weer de norm, zo sla jij je erdoorheen

Jong benadrukt hoe belangrijk afspraken over thuiswerken zijn. "De thuiswerkvergoeding is een onderdeel, maar we streven naar bredere afspraken over thuiswerken. We vermoeden dat het een structureel onderdeel blijft van het werken." Volgens haar zijn werkgevers en werknemers er namelijk blij mee "Dus het is een blijvertje."

Afspraken maken

Daarom is het volgens Jong belangrijk om er goede afspraken over te maken. "Is de werkplek veilig genoeg, hoe is het met de werkdruk? Nu de situatie steeds langer duurt komt vanuit ons de behoefte om het goed te regelen."

Maar om net als de ambtenaren iedereen standaard 363 euro te geven is volgens haar geen goed idee. "Je moet kijken naar wat een redelijk bedrag is. Een callcenter medewerker maakt veel kosten, maar verdient weinig. Welke kosten reken je dan allemaal mee? Daar moet je over onderhandelen."

Te weinig

Volgens FNV is de twee euro per dag die het NIBUD berekende te weinig. "We hebben onderzoek gedaan naar vier sectoren. Rijks, gemeentelijk, financiële dienstverlening en callcenters. Tachtig procent heeft meer kosten gemaakt."

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken met een nieuwe baan: 'Ik had geen idee wat ik moest doen'

Bekijk hier de video

02:08