Biest-Houtakker

Tim, Lieke en Jeske kochten een kerk: 'Altijd al in bijzonder pand willen wonen'

29 september 2020 17:28 Aangepast: 29 september 2020 20:22
Lieke, Jeske en Tim vlak na het tekenen van het koopcontract

Waar veel twintigers hun geld uitgeven aan uitgaan, etentjes en kleding, hebben Tim (27), Lieke (25) en Jeske (23) van Pelt in iets heel anders geïnvesteerd: de zussen en broer hebben samen een kerk gekocht.

Sinds 2013 staat de kerk in het Brabantse Biest-Houtakker leeg. Lange tijd was onduidelijk wat ermee zou gebeuren. "Het dorp wil de kerk graag behouden, want het is het aangezicht van de Biest. Maar een plan was er niet", zegt Jeske tegen EditieNL.

Creatief

Tot haar zus Lieke met een idee kwam: waarom kocht ze de kerk niet zelf? "Ze zegt haar hele leven al dat ze in een bijzonder pand wil wonen. Nou, 1+1=2. Ze is heel creatief en heeft een interieuropleiding gedaan, dus het is echt iets voor haar", vertelt Jeske.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geef brugwachtershuisjes een tweede leven als barbershop of koffietent'

Toch heeft Lieke nog lang getwijfeld. "Ze wilde het eigenlijk niet alleen doen. Mijn broer besloot daarom om aan te sluiten. Hij regelt alle zakelijke dingen. Ten slotte hebben ze mij ook nog overgehaald om erbij te komen. Ik doe een beetje van alles."

Die verdeling bevalt prima, vindt Jeske. "Natuurlijk hebben we af en toe ook de nodige ruzies. Tegen een broer of zus floep je er toch sneller dingen uit. Maar die ruzies duren nooit lang."

 

Kosten

Hoeveel ze hebben betaald wil ze niet zeggen. "Het waren geen tonnen, dat zouden we niet gered hebben. Het was voor ons als twintigers te betalen, laat ik het zo zeggen."

Lieke is de enige van de drie die uiteindelijk in de kerk gaat wonen. Van de resterende ruimte maken ze twee appartementen en een kantoorruimte. "Er moet natuurlijk wel geld binnenkomen van huurders, anders redden we het niet. Gelukkig krijgen we voor het onderhoud van de buitenkant van de kerk redelijk wat subsidies, omdat het een religieus gebouw is."

Hun ouders staan volledig achter het plan. "Ze vinden het gaaf. Extra handig is dat mijn vader een eigen transportbedrijf heeft. Hij kan ons ondersteunen in de verbouwingen, zodat we zo min mogelijk uitgaves hebben."

Bestemmingsplan

Het duurt nog even voordat ze echt aan de slag kunnen. "Er moet eerst een wijziging van het bestemmingsplan plaatsvinden ­– van religie naar wonen/werken. Dat kan nog wel anderhalf jaar duren. Over vier jaar hopen we helemaal klaar te zijn."

Het is heel bijzonder om te doen met z'n drieën, vindt Jeske. "Maar ook spannend. Wat als de plannen mislukken? Maar ik ben er steeds zekerder van dat het goedkomt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore