Persconferentie

Chocomel geeft boost: 'Maar op lange termijn onverstandig'

29 september 2020 18:09 Aangepast: 30 september 2020 14:59
Jesse Linthorst met zijn chocomel

"Er is geen ruimte voor een biertje of een chocomel." Dat zei premier Mark Rutte gisteren tijdens de persconferentie toen hij het had over de sportkantines die dichtgaan. De premier slaat voorafgaand aan persconferenties regelmatig zelf een chocomel achterover, als energieboost. Maar hoewel dat goed kan werken, is het niet gezond.

Volgens sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis wordt het drankje door veel mensen niet gezien als iets ongezonds, terwijl dat wel het geval is. "In één glas chocomel zit al je dagelijkse hoeveelheid suiker. Dat zegt voldoende. Chocomel drinken is een zeer ongezonde keuze", zegt hij tegen EditieNL.

In één blikje zitten zeven suikerklontjes. Meer dan in een ice tea, waar er zes in zitten. Samen met Red Bull en Fanta behoort chocomel tot de ongezondere drankjes.

Boost

Toch grijpen zowel sporters als onze premier vóór of na een inspanning naar de chocomel. Volgens Koershuis is dat niet gek. "Je kunt na het drinken van een blikje anderhalf uur vooruit. Voor de persconferentie is het een boost en hardlopers gebruiken het bijvoorbeeld als brandstof, of om bij te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liters chocomel bij het concert van Guus Meeuwis

Jesse Linthorst is als sporter niet vies van een chocomelletje. De survivalrunner drinkt het vier keer per week, na elke training. Die duren bij hem zo'n anderhalf uur. "Ik ga er erg lekker op. Ik drink chocomel voor het herstel."

Volgens Linthorst is de drank niet alleen maar ongezond. "Er zitten ook goede producten in, zoals suikers en eiwitten. En na een zware training heb je die stoffen nodig." Dus blijft hij er voorlopig gewoon mee doorgaan.

Corona

Toch raadt Koershuis het overmatig drinken van chocomel af, zeker tijdens de coronacrisis. "Het is belangrijk om in deze tijden je immuunsysteem te verbeteren. Daarvoor moet je je suikerinname reduceren. Dat doe je niet door chocomel te drinken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore