Droom

Koen (18) is de jongste molenaar van Nederland: 'Een machine, geen attractie'

29 september 2020 16:22 Aangepast: 29 september 2020 20:31
Beeld © Koen van der Maat

De jongste molenaar van Nederland, zo mag de 18-jarige Koen van der Maat zich sinds woensdag noemen. Toen hij als driejarige voor het eerst een molen binnenwandelde, wist hij het zeker: hij zou molenaar worden.

Op zijn derde kreeg Koen een broodbakmachine. "Daarvoor heb je natuurlijk meel nodig. Die haalden we bij een molen aan de Zaanse Schans. Vanaf dat moment was ik verkocht. Ik kwam elke week terug. Het werd een ritueel", zegt de Maastrichtenaar tegen EditieNL.

Geen attracties

Het was vooral de grootte van de molens die op de jonge Koen een grote indruk achterliet. "Mensen zien molens soms als attracties, maar het zijn machines waar je soms tegen moet vechten. Als het hard waait, kan het zeker gevaarlijk zijn. Je kan geraakt worden door de wieken of tussen de machines komen." 

Ook de oudheid van de molens is voor Koen iets moois. "Het is bijzonder dat sommige molens wel honderden jaren oud zijn en nog steeds functioneren." 

Koen kijkt uit de molen Koen kijkt uit de molen

Op zijn vierde verhuisde Koen naar Limburg, waar hij direct opzocht welke molens er in de buurt waren. "Tot mijn zestiende heb ik tussen de plaatselijke molens rondgelopen. Daarna besloot ik de studie tot molenaar te volgen." In deze studie leerde Koen hoe een molen werkt en hoe hij ermee om moet gaan.

Diploma

Na twee jaar zwoegen was het woensdag zover: Koen heeft zijn diploma in ontvangst genomen. Eigenlijk zou hij al op zijn zeventiende afstuderen, maar corona gooide roet in het eten. Alsnog mag hij zich de jongste molenaar van Nederland noemen. "Dat is leuk, maar het is natuurlijk maar voor even. Er zijn op dit moment jongens aan het studeren die jonger zijn dan ik, als ze klaar zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom windmolens bij te harde wind stil worden gelegd

Inmiddels werkt Koen parttime bij verschillende molens. Maar ook met leren is hij nog niet klaar. Hij is van plan een vervolgstudie gaan volgen bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Tijdens deze studie leert hij alles over onder anderen de soorten granen, maar ook hoe je een molen financieel runt. Zo hoopt Koen ooit een zelfstandige molenaar te worden en zijn eigen molen te exploiteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore