Het gaat niet goed met de bodem, stelt het Nederlands Instituut voor Ecologie. Er zijn minder bodemdieren zoals wormen, slakken en insecten te vinden in de Nederlandse grond. De Bodemdierendagen moeten helpen om hier aandacht voor te vragen.
Tijdens Bodemdierendagen – die zijn van 25 september tot en met 7 oktober – is er aandacht voor de insecten die in de grond te vinden zijn. Wetenschappers roepen mensen op om zelf onderzoek te doen naar de diertjes en de resultaten online door te geven. Zo kan in kaart worden gebracht hoe het ervoor staat.
"Meezoeken kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld", zegt bioloog en ecoloog Froukje Rienks van het Nederlands Instituut voor Ecologie tegen EditieNL.
Problemen
Het gaat al een tijd niet goed met de bodem, stelt Rienks. Door zware landbouwmachines wordt landbouwgrond samengedrukt, waardoor water niet kan wegstromen en bodemdieren zich niet kunnen verplaatsen. Achtertuinen worden vaker volgebouwd met stenen, waardoor groen verdwijnt.

Dat gaat ten koste van de diertjes onder de grond. "Zonder bodemleven is er geen eten. Ook kan er wateroverlast ontstaan als de bodem het water niet netjes doorvoert. Herfstbladeren blijven liggen en er is geen voeding voor de planten volgend jaar."
Klimaatverandering
Arjan Koomen, programmaleider Duurzaam Landgebruik van de Wageningen Universiteit, vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het nastreven van een gezonde bodem. "Als je kijkt naar de zorgen die er nu bestaan over de bodem en de rol die de bodem speelt in de strijd tegen klimaatverandering, dan kan je constateren dat er te weinig aandacht voor is."
Volgens de wetenschapper kan de bodem broeikasgassen als CO2 en N2O opslaan, waardoor deze schadelijke gassen uit de atmosfeer worden gehaald.
Toch waarschuwt Koomen dat we hier ook mee moeten oppassen. "De bodem heeft namelijk veel koolstof opgeslagen. Onder de juiste temperatuur kan dat vrijkomen." Daarnaast benadrukt hij dat de bodem alleen het klimaatprobleem niet kan oplossen en dat we ons daar dus niet op moeten blindstaren.