Bezoekverbod

Onderzoek: 'Ouderen in verpleeghuizen leden niet onder lockdown'

26 september 2020 16:20
Een optreden bij een zorginstelling, foto ter illustratie Beeld © ANP

Een verrassende conclusie van een onderzoek van het Amsterdam UMC onder ouderen in verpleeghuizen. Tegen de verwachting in blijkt dat de verpleeghuisbewoners gemiddeld genomen niet hebben geleden onder het bezoekverbod tijdens de intelligente lockdown.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Amsterdam UMC onder 1000 bewoners van verpleeghuizen. "Er verschenen veel verhalen in de media over hoe heftig het was voor de ouderen. Tegelijkertijd hoorden we vanuit het werkveld andere geluiden", vertelt hoogleraar ouderenzorg Hein van Hout aan EditieNL.

"Zo was er meer rust en daardoor meer aandacht voor de bewoners. Voor ons aanleiding om dat te onderzoeken."

Vergeleken met vorig jaar

Het onderzoek is gebaseerd op observaties van medewerkers van verpleeghuizen. "Zorgmedewerkers registreren al jaren hoe het met bewoners gaat. Kijkt iemand bijvoorbeeld droevig? En hoe voelen de ouderen zich?" De onderzoekers hebben de registraties van tijdens de intelligente lockdown vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sterven door eenzaamheid in coronatijd: 'Mijn vrouw at en dronk niet meer'

De resultaten zijn opvallend. Zo waren er tijdens de sluiting van de verpleeghuizen minder ruzies, werd er minder rustgevende medicatie voorgeschreven en had de lockdown geen negatief effect op de stemming van bewoners.

"Ook voor ons zijn dit verrassende uitkomsten. Onze hypothese was dat er meer somberheid en eenzaamheid zou zijn", zegt Van Hout.

Dementie

Ook Liane den Haan, directeur van Ouderenbond ANBO, vertelt dat er mensen gebaat waren bij de periode. "We hoorden dat minder of zelfs geen bezoek rust gaf. Vooral voor dementerende mensen is het niet altijd prettig als iedere keer weer een ander gezicht binnen komt lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: verpleeghuis hoeft na besmetting niet helemaal dicht voor bezoek

Uit het onderzoek blijkt dat er geen verschil is tussen bewoners met en bewoners zonder dementie. Daar kan de ANBO zich niet in vinden. Directeur Liane den Haan: "75 procent van de bewoners van verpleeghuizen is dement. Ik geloof dat er wel degelijk een groep is die daarom weinig heeft gemerkt van de lockdown."

De andere 25 procent heeft het volgens haar wel heel lastig gehad. "Voor hen was het verschrikkelijk dat ze niet bij hun familie konden zijn."

Andere manieren van contact

"Natuurlijk zijn er mensen die er wel degelijk onder hebben geleden", zegt onderzoeker Van Hout. "We zagen dat naasten andere manieren inzetten om contact te houden en personeel heeft haar best gedaan om de rol van naaste erbij te doen. Knap dat dat gelukt is. Over het algemeen is het goed verlopen en dat is een geruststellende boodschap voor familie en het zorgpersoneel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore