Meer plastic door corona

Tweede leven voor plastic afval: 'Anders wordt het verbrand'

26 september 2020 16:04 Aangepast: 26 september 2020 16:05
Beeld © EditieNL

Mondkapjes, handschoenen, wegwerpdoekjes: door corona is er meer plastic afval. Veel daarvan wordt verbrand in plaats van gerecycled. Bij Save Plastics hebben ze daar iets op bedacht. Het bedrijf geeft moeilijk recyclebaar plastic een tweede leven.

De coronacrisis zorgt ervoor dat er een stuk meer plastic wordt weggegooid. "Rondom het openbaar vervoer slingeren mondkapjes en handschoentjes, en bij de oevers van rivieren worden veel meer schoonmaakdoekjes gevonden", zegt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation.

Veel mensen weten volgens Dagevos niet dat er plastic in dat soort producten zit. "Maar het is sowieso asociaal om afval te dumpen in de natuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We houden meer afval over, maar recyclen minder plastic

Het dumpen van afval is een probleem. "Plastic wordt in de natuur afgebroken tot microplastic. Dat verstoort de natuur en de dieren die er leven, bijvoorbeeld in zee, en wij krijgen het terug in ons voedsel. Daardoor krijgen we last van onze gezondheid", zegt hij.

Tweede leven

Bram Peters denkt dat hij een oplossing heeft gevonden voor moeilijk recyclebaar plastic. Dat afval verdwijnt in verbrandingsovens omdat het niet hergebruikt kan worden, doordat het bijvoorbeeld van slechte kwaliteit is. Peters geeft dit plastic met zijn bedrijf Save Plastic een tweede leven.

"We bouwen er bijvoorbeeld bankjes, bruggen, lantaarnpalen, vlonders, steigers en schuttingen van", zegt Peters. "En zelfs huizen. Ik woon zelf in een huis dat gemaakt is van afvalplastic. De wanden, de fundering, alles is ervan gemaakt."

Transparantie

Het is volgens Peters het bewijs dat je plastic kunt recyclen tot een bouwstof. "Normaal gaan mensen alleen uit van de beste materialen om producten te maken. Ze denken niet eerst aan recyclen." Dat wil hij graag veranderen. "Mensen moeten ook weten dat het een product is dat je kunt gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daan loopt 260 kilometer langs de kust om zwerfafval op te ruimen

Als het aan Peters ligt, komt er ook meer transparantie over de afvalstromen. "Veel mensen weten niet dat er een probleem is. Ze denken dat we plastic recyclen en hebben geen idee dat het grootste gedeelte wordt verbrand."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore