Twee jaar voor pensioen

Chauffeur Gerrie (64) moet rijbewijs inleveren vanwege handicap

25 september 2020 18:31 Aangepast: 25 september 2020 21:23
Gerrie zou over twee jaar met pensioen gaan Beeld © Gerrie Pol

Over twee jaar zou hij met pensioen gaan, maar Gerrie Pol heeft nu al noodgedwongen moeten stoppen met werken. Vanwege zijn handicap – Gerrie heeft maar één arm – is na 31 jaar zijn vrachtwagenrijbewijs ingetrokken.

Gerrie werkte al jaren met veel plezier als melktransporteur voor het bedrijf DOC Kaas in Hoogeveen. De 64-jarige man uit het Drentse Noordscheschut reed langs boerderijen om daar melk op te halen, en dat vervolgens naar de zuivelfabriek in Hoogeveen te brengen.

Nieuw rijbewijs

In maart 2021 zou zijn rijbewijs verlopen. "In juni heb ik al een nieuwe aangevraagd, zodat ik in ieder geval lekker op tijd was. Ook de arbo-arts heeft me goedgekeurd", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extraatje voor verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt direct gekort op uitkering

In juli kreeg hij een verrassende mail van CBR. "Mijn vrachtwagenrijbewijs was niet meer geldig omdat ik maar één arm heb en volgens de regels moet je met twee armen kunnen sturen. De wet zou al in 2000 zijn veranderd, maar door een fout heb ik al die jaren gewoon kunnen rijden."

Onmenselijk

Gerrie wist niet wat hij zag. "Ik geloof het gewoon niet. Nooit heb ik iets gehoord over die regels. En dan ineens zo'n mail. Het is onmenselijk. Ik voel me gediscrimineerd als gehandicapte."

Hij heeft contact opgenomen met het CBR, maar dat leverde niets op. "Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd. In de tussentijd heb ik aangeklopt bij allerlei verschillende instanties, maar het CBR blijft bij z'n standpunt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde aan onnodige herkeuringen voor rijbewijs

Gerrie is erg teleurgesteld. "Ik voel me tegen de muur gezet als gehandicapte. Op tv zie je dat Nederland zogenaamd alles doet om gehandicapten aan het werk te krijgen. Nou, ik hád werk en dat is nu van me afgepakt."

Sociale contacten

Hij baalt ontzettend dat hij nu thuis zit. "Ik mis het werk en de sociale contacten. En het tevreden gevoel omdat ik me inzette voor de maatschappij. Maar die maatschappij heeft helemaal niks met mij als gehandicapte, zo blijkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore